НОВИНИ

Предлагат увеличение на глобите заради масови измами с везните на борси и тържища

bnt avatar logo
от БНТ
08:12, 29.06.2021
Чете се за: 01:42 мин.
У нас
Слушай новината

Темата с измамите от търговци на пазари и борси от няколко години е проблем за всички граждани и проверките, които правим показват една тревожна картина - много от кантарите са несъответстващи. Това обясни в "Денят започва" инж. Петър Горновски, председател на Държавната агенция по метрологичен и технически надзор.

Всички търговци трябва да знаят, че когато започват да работят на пазарите, трябва да имат везни с одобрен тип или с оценено съответствие за европейския пазар, като има маркировки на тези кантари, категоричен е експертът. Всички други везни са за лична употреба, така че да не се заблуждават да ги купуват, защото ние ще ги санкционираме, допълни инж. Горновски.

Глобите за физически лица са от 100 до 300 лв., а за юридически лица от 200 до 500 лв. За нас тези санкции не влияят на промяна, смята експертът.

60% от всички установени нарушения са точно такива и затова ние сме предложили да променим тези санкции и те да са от 200 до 400 лв. за физически лица и 300 - 800 лева за еднолични търговци.

Не може на един пазар везната да се крие от камарите с плодове и никой да не вижда - всичко това е приоритет на общинските пазари, на техните ръководства, обясни председателят на държавната агенция.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обсъждат замяната на БВП с друг показател за благосъстояние
Обсъждат замяната на БВП с друг показател за благосъстояние
Китайската комунистическа партия чества вековен юбилей
Китайската комунистическа партия чества вековен юбилей