Вирусолог, БАН: "Делта" вариантът може да преодолее частично имунитета, но не отменя действието на ваксините

от БНТ
07:34, 29.06.2021
Чете се за: 03:22 мин.
Още
Слушай новината

Напълно е възможно да има и още хора, инфектирани с "делта" (индийски) и "бета" (южноафрикански) варианти на COVID-19 у нас. Това коментира в сутрешния блок на БНТ "Денят започва" проф. Радостина Александрова, вирусолог в БАН.

Да, тези варианти се разпространяват по-лесно и в някаква степен биха могли да намалят имунната защита. Все още нямаме категорични данни за тежестта на заболяването.

Във всички случаи обаче вариант, който се разпространява по-лесно, би могъл да повиши броя на хоспитализираните, категорична е проф. Александрова.

Това, че случаите са по-малко у нас, е един сигнал, че трябва да използваме този момент, за да се подготвим и евентуално да предотвратим една по-сериозна ситуация в следващите месеци, и да ограничим тяхното разпространение с всички мерки, включително чрез ваксини, обясни проф. Александрова.

Данните показват, че индийският и южноафриканският вариант могат в някаква степен да преодолеят тази защита, но казвам в някаква степен и в никакъв случай не отменят действието на ваксините, подчерта вирусологът.

Кунчев: До септември у нас ще има доминация на делта варианта на Ковид, ваксинацията ще предотврати вълната

Още през април, когато за първи път бяха регистрирани такива случаи във Великобритания, техните специалисти предупредиха, че все още има много хора, които не са достатъчно защитени с ваксини, допълни проф. Александрова.

Въпросът за преваксинирането е отворен, той все още няма категоричен отговор, но във всички случаи производителите работят върху актуализирането на ваксините. Има идея с помощта на изкуствен интелект да се предвидят и мутациите на този вирус за в бъдеще, допълни проф. Александрова.

За 10 седмици в Израел бяха ваксинирани повече от 60% от хората. Техният опит показа, че ваксините работят, но и още нещо - че процентът след това почти не се увеличи. Сега в момента там започва да се наблюдава и едно леко покачване на новите случаи основно заради "индийския" вариант, включително при ваксинирани хора, без да се съобщава дали те са били само с една доза. При тях обаче клиничната картина е много по-лека, обясни вирусологът.

Ваксинираха първите ученици над 15 години в Пловдив

На въпроса трябва ли децата да се ваксинират, проф. Александрова заяви, че от една страна това категорично трябва да стане, но от друга се поставя и въпросът дали децата трябва да бъдат приоритетна група, тъй като не боледуват толкова тежко.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Мамят ли ни с везните продавачите на пазара
Мамят ли ни с везните продавачите на пазара
Предстоят последните 1/8-финални срещи на Евро 2020
Предстоят последните 1/8-финални срещи на Евро 2020