НОВИНИ

Мамят ли ни с везните продавачите на пазара

Софи Цветкова
от Софи Цветкова
07:52, 29.06.2021
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

Масови проверки на 626 обекта в страната са били извършени през май и юни тази година на търговци на пазари и борси за плодове и зеленчуци, които използват везни за измерване на предлаганата стока. Екип на БНТ присъства на такава проверка на столичния пазар "Иван Вазов".

До момента няма установени нарушения, тоест всички търговци са изпълнили задълженията си, които произтичат от Закона за измерванията, обясни Георги Десев, началник "Метрологичен надзор", Западна България, към Държавната агенция по метрологичен и технически надзор.

На територията на 29 областни градове от инспектираните везни близо 16,4% са били неизправни. За сравнение, миналата година от проверените 2005 везни 16,9% са се оказали неверни.

Миналата седмица на пазар "Димитър Петков" 27 - 28 търговци успяхме да проверим, при 10 от тях се оказа, че използват везни, които не отговарят на изискванията, за което бяха съставени на място 10 акта за установяване на административно нарушение. При юридически лица е 200 лв., за физически е 100 лв., обяснява Георги Десев.

Екипът ни решава да направи експеримент на столичен пазар - купуваме от произволен търговец килограм череши. След това проверихме дали везната, с която са ги измерили, е изправна. Оказва се, че малко над един килограм са черешите, касова бележка за тях обаче не получихме.

Предлагат увеличение на глобите заради масови измами с везните на борси и тържища

Обща трайна тенденция за намаляване на нарушенията по пазарите не се установява, на отделни места се констатират подобрения, средният процент за страната обаче остава висок. Увеличение на нарушенията спрямо изминалата 2020 г. се установява на пазара "Димитър Петков" в София и общинските пазари в Троян и Кубрат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожари в Калифорния, ураганът Енрике бушува в Мексико
Пожари в Калифорния, ураганът Енрике бушува в Мексико
Вирусолог, БАН: "Делта" вариантът може да преодолее частично имунитета, но не отменя действието на ваксините
Вирусолог, БАН: "Делта" вариантът може да преодолее частично имунитета, но не отменя действието на ваксините