НОВИНИ

Забрана от летище е довела до невъзможност да се разбие градушката над Асеновград

bnt avatar logo
от БНТ
08:42, 29.06.2021 (обновена)
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Забрана за обстрелване на градоносните облаци е причината за опустошителната градушка в Асеновград и региона в петък. Причината – по това време от близкото летище е излитал самолет.

От падналата градушка са пострадали десетки автомобили, а няколко души са потърсили лекарска помощ.

От 29-те ракетни площадки на полигона за борба с градушките в Поповица в този ден са изстреляни 186 ракети. В късния следобед обаче стрелбата внезапно спира.

"В 18.31 Ние правим първа стрелба и в същата минута централният диспечерски пункт дава забрана, ние сме длъжни да я изпълним", каза регионалният директор "Борба с градушките" Никола Ковачев.

Стрелбата е спряна заради излитащ от летище Пловдив самолет. От ръководство въздушно движение уточниха за БНТ, че става въпрос за малък бизнес полет за Германия с девет пътници.

"Затова е спрян полигона в 18:27 по моите данни, десет минути преди началото на полета, такава е процедурата", каза заместник-директор "Ръководство въздушно движение" Иван Даксов.

"И тъй като ние не му въздействаме за тея 38 минути, градовата клетка нараства, на практика вече е въпрос къде ще падне този град", каза регионалният директор "Борба с градушките" Никола Ковачев.

Градушката удря Асеновград и нанася огромни щети.

"То не беше градушка обикновена, ама камъни остри, ръбести с адска сила. Жената излиза на терасата да събере пране, през чадъра, та в главата и в болницата 3 шева", каза Панайот Чилингиров.

В един от автосервизите в града над 100 автомобила чакат за ремонт.

"Този удар прави поражения по авромобила,които не могат да бъдат напълно възстановени", каза автомонтъорът Тони Круиков.

"Стъклото вчера го смених, с работа към 250 лв.", казва Георги Райчев.

Ако заради безопасността на полет се наложи спиране на стрелба по градоносен облак, Агенцията за борба с градушките не носи отговорност за евентуални щети, обясняват от РВД.

"Няма такава практика нито световна, нито европейска, дори самата изпълнителна агенция за борба с градушките не носят отговорност пред никого за нанесени щети от градушките, това изрично е записано и се знае", каза заместник-директорът на РВД Иван Дяксов.

Претенции за възстановяване на щетите може да има, само ако пострадалите имат сключени застраховки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дидие Дешан: Трудно е и боли, но това е футболът
Дидие Дешан: Трудно е и боли, но това е футболът
Килиан Мбапе се извини за изпуснатата дузпа
Килиан Мбапе се извини за изпуснатата дузпа