Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Забрана от летище е довела до невъзможност да се разбие градушката над Асеновград

от БНТ
08:42, 29.06.2021 (обновена)
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Забрана за обстрелване на градоносните облаци е причината за опустошителната градушка в Асеновград и региона в петък. Причината – по това време от близкото летище е излитал самолет.

От падналата градушка са пострадали десетки автомобили, а няколко души са потърсили лекарска помощ.

От 29-те ракетни площадки на полигона за борба с градушките в Поповица в този ден са изстреляни 186 ракети. В късния следобед обаче стрелбата внезапно спира.

"В 18.31 Ние правим първа стрелба и в същата минута централният диспечерски пункт дава забрана, ние сме длъжни да я изпълним", каза регионалният директор "Борба с градушките" Никола Ковачев.

Стрелбата е спряна заради излитащ от летище Пловдив самолет. От ръководство въздушно движение уточниха за БНТ, че става въпрос за малък бизнес полет за Германия с девет пътници.

"Затова е спрян полигона в 18:27 по моите данни, десет минути преди началото на полета, такава е процедурата", каза заместник-директор "Ръководство въздушно движение" Иван Даксов.

"И тъй като ние не му въздействаме за тея 38 минути, градовата клетка нараства, на практика вече е въпрос къде ще падне този град", каза регионалният директор "Борба с градушките" Никола Ковачев.

Градушката удря Асеновград и нанася огромни щети.

"То не беше градушка обикновена, ама камъни остри, ръбести с адска сила. Жената излиза на терасата да събере пране, през чадъра, та в главата и в болницата 3 шева", каза Панайот Чилингиров.

В един от автосервизите в града над 100 автомобила чакат за ремонт.

"Този удар прави поражения по авромобила,които не могат да бъдат напълно възстановени", каза автомонтъорът Тони Круиков.

"Стъклото вчера го смених, с работа към 250 лв.", казва Георги Райчев.

Ако заради безопасността на полет се наложи спиране на стрелба по градоносен облак, Агенцията за борба с градушките не носи отговорност за евентуални щети, обясняват от РВД.

"Няма такава практика нито световна, нито европейска, дори самата изпълнителна агенция за борба с градушките не носят отговорност пред никого за нанесени щети от градушките, това изрично е записано и се знае", каза заместник-директорът на РВД Иван Дяксов.

Претенции за възстановяване на щетите може да има, само ако пострадалите имат сключени застраховки.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Дидие Дешан: Трудно е и боли, но това е футболът
Дидие Дешан: Трудно е и боли, но това е футболът
Килиан Мбапе се извини за изпуснатата дузпа
Килиан Мбапе се извини за изпуснатата дузпа