НОВИНИ

Парадокс: Заради спор със съсед ограда пречи на мъж да излезе от дома си

bnt avatar logo
от БНТ
07:51, 02.07.2021
Чете се за: 05:47 мин.
У нас
Слушай новината

Един парадокс, който показва колко са важни добрите междусъседски отношения. 74-годишен мъж от Балчик вече втора седмица не може да напусне дома си, след като съседът, с когото е водил дълга съдебна битка, е получил разрешение да огради своя имот. Така пътят, по който комшията е стигал до мястото си, е затворен.

Балчик. Вилна зона "Белите скали". Тук много хора не само идват за почивка през лятото, но и живеят постоянно. Иван Първанов е на 74 години и е купил имота си във вилната зона още в средата на 80-те години.

"Когато той си купи мястото, нямаше нито едно място купено. Първи го купи, направи си вила, направи път", обяснява съседът Димо Данев.

Пътят е бил чакълен, добавя Данев. Други съседи потвърждават, че участъкът е използван като улица, но твърдят, че това е плод на добросъседски отношения.

БНТ: Този път, на който стоим в момента, кой го изгради и кога?

"Миналата година аз го бетонирах. Навремето като започнаха да строят, нямаше как да вкарват материалите бай Павел Найденов и Слави, и ме помолиха да дръпна мрежата, да могат да влизат. На всичките излазът ни е на улица 10-а. Ей там долу е", показва Вълко Василев.

Между улица 10-та и имотите на Иван Първанов и съседите му стои висок и стръмен скат.

"Целия Балчик да обиколите е така и всеки си прави подходи", допълва Вълко.

Иван Първанов изгражда подхода към къщата си през имота на съседа преди повече от 20 години.

"20 и няколко години аз на никой нямам претенции и за нищо. И решиха да ми вземат и пътя, който ми е даден със заповед номер 32 95-а година за достъп до терена", коментира Иван.

Копие от заповедта на общинската администрация в Балчик от 95-а година ни бе предоставено от адвоката на Първанов. Въпреки това, съдът е позволил на съседа - Христо Янев, да огради имота си, включвайки и спорната улица. Янев купува имота си през 2005 година.

"Аз казах: "Искам законни граници" - дали са вляво, вдясно, искам да имам спокойствие, аз съм дошъл на пенсионна възраст да живея спокойно. Да ми определят граници. Те определиха едни граници, които г-н Първанов не го устройваха и започна да съди общината", разказва Христо.

След години съдебни спорове, Административният съд отхвърля исковете на Първанов, а съседът построява ограда. Първанов завежда ново дело.

"1 година по-късно, на първа още инстанция казаха: да, има разминаване поради неправилно замерване навремето, че е било по-примитивно, сега е електронно замерване, има разминаване с 54 квадратни метра", допълва Христо Янев.

Янев премества оградата си, но подава иск да встъпи във владение на целия си имот, който включва и участъка, по който преминава Иван Първанов. Решението на Върховния касационен съд е в полза на Христо Янев и той изгражда новата ограда.

"През 2018 година, когато Иван Първанов заведе този иск, аз направих среща с неговия адвокат и му обясних – безсмислен е този спор – тези 54 квадрата, които искате да вземете от другата страна между границата на двата имота, предпочитаме да ви осигурим право на преминаване, да сключим едно споразумение – вие минавайте отдолу, не ни карайте да местим тази ограда", разказва адвокат Асен Атанасов.

Екипът ни намери пътека, по която Първанов може да стигне до имота си. Той обаче твърди, че не може да я използва, защото е стръмна и опасна.

БНТ: Как се снабдявате с хранителни продукти и лекарства?

"Чрез добри хора", отговаря той.

БНТ: С кофата ли?

"С кофата, хвърлям му, доставя ми хляб, доставя ми лекарства, аз имам вече повишена кръвна захар", допълва Иван.

От община Балчик заявиха, че нарушение на закона няма.

"Оградата е направена точно съгласно съдебното решение. Съгласно кадастъра той има достъп до имота си. Независимо, че скатът е стръмен, той досега можеше да си направи пешеходни стълби. Общината няма право да строи в частен имот. Като му направим достъпа през общинската част, следващите метри до къщата кой ще му ги направи", попита кметът на Балчик Николай Ангелов.

И така, оградата, преграждаща пътя, е законна. А единственото решение е възрастният мъж да изгради подход към имота си.

Репортер: Ива Георгиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Десетки паднали дървета и сериозни щети по колите след бурята в Пловдив (Снимки)
Десетки паднали дървета и сериозни щети по колите след бурята в Пловдив (Снимки)
Валентин Антов може да премине в тим от Лига 1
Валентин Антов може да премине в тим от Лига 1