НОВИНИ

Жители на "Факултета" се оплакват от огромните количества боклук

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
07:10, 02.07.2021
Чете се за: 04:52 мин.
У нас
Слушай новината

Жителите на кв. "Факултета" са недоволни от хигиената в квартала. Наши зрители ни сигнализираха, че кофите за смет в квартала постоянно са препълнени и не достигат, а сметоизвозващата фирма не събирала редовно боклука. От фирмата, която отговаря за чистотата в район "Красна поляна", казаха, че сметоизвозването е по график - за големите кофи е всеки ден, а за малките три пъти седмично, но просто не можели да смогнат с огромните количества боклук в квартала. По неофициални данни там живеят над 65 000 души.

Животът в квартал "Факултета" тече като песен дори при 40-градусова жега. Сега е сезонът на сватбите, веселбата започва още на обяд и всеки ден има поне по една венчавка.

Хората биха се радвали хигиената в квартала да е по-добра. Оплакват се, че камионите често се бавят със събирането на боклука, а той се трупа пред къщите им и миризмата е ужасна.

"Не бях дълго време тук в квартала, живеех на „Граф Игнатиев" и след като се върнах, видях за какво става въпрос. За това се обърнахме за съдействие, защото живеем в мизерия и боклуци”, сподели Ивайло Костадинов.

"Много боклук имаме, абсолютно много, мишки, да не питаш. Кога ги караме да вдигат кофите, те не чуват, те ни бият", каза Любка.

БНТ: А колко често ги вдигат?

"В месеца два пъти", отговори тя.

БНТ: И какво става, като не ги вдигат?

"Ами пълним се, ей така. По една кофа на един двор, 5 души са вътре. И в едни чували ги събираме и ги пускаме така вънка докато… Вижте колко има на земята", допълни Любка.

Хората от "Факултета" ни уверяват, че ако имат достатъчно кофи, в квартала няма да се получават такива сметища.

"Тук нашият комшия къде е, къде купи място, дава по 500 лв. да чистим боклука. Това е непоносимо, тук има малки деца", сподели жителка.

БНТ: А кой го прави боклука?

"Жените, от нашите го правят", отговори тя.

"Много боклуци има, много, носи ми кофа и няма да хвърлям, ще го хвърлям в кофата", допълни друга жителка.

"Това са близо 40 градуса и малко ветрец и това, и разстройство и повръщане. Това е направо безобразие, че сме гето - гето, обаче никой не ни обръща внимание, че го правим, правим го, ама ако всеки има бобена кофа, няма да е така", каза жител.

Районът се почиства от бившето общинско дружество "Чистота Искър", сега "Софекострой". Като фирмата отскоро е с разширена дейност - строителство. От дружеството ни увериха, че контейнерите и кофите са напълно достатъчни, но трудно смогват.

"Проблемът не е в нас, почистваме района както трябва, големите бобърни кофи са 330 броя, като последните няколко месеца сме ги увеличили с поне 25", отговори координаторът за район "Красна поляна" на "Софекострой" Красимир Гаджев.

БНТ: Защо?

"Защото има недостиг на кофи и постоянно ги увеличаваме, където са точките, които най-много се пълнят с боклук", обясни той.

"Малките кофи са 2310, а когато трябва да плащат данък и данък смет, плащат 100 семейства. Часове след като се изчистят кофите, пак са пълни", каза кметът на район "Красна поляна" Иван Чакъров.

От район "Красна поляна" обясниха още, че квартал "Факултета" е предпочитано място за изхвърляне на строителни отпадъци. Идвали каруци от цяла София и един партул не е достатъчен, за да охранява всички мини сметища.

Сметището, за което сигнализирахме, се оказа, че е чистено преди 6 месеца, сега отново ще бъде почистено. От общинската фирма, която почиства района, потвърдиха, че две от почистванията на това сметище са финансирани от човека, който живее в съседната къща.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евро 2020 отново е на дневен ред с първите 1/4-финали
Евро 2020 отново е на дневен ред с първите 1/4-финали
Селища в Северозападна България останаха без ток
Селища в Северозападна България останаха без ток