НОВИНИ

Спасяват Караалановото училище - паметник на културата в Асеновград

bnt avatar logo
от БНТ
06:54, 02.07.2021
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

В Асеновград започват първи стъпки за спасяването на известното Карааланово училище. Това е първото българско класно школо в града и паметник на културата от местно значение. От години обаче сградата се руши и стои под ключ.

До 1889 година сградата е дом на семейство Карааланови. Управата на първото трикласно училище в Асеновград я наема с договор от тях. Част от историята на училището стават много изявени български интелектуалци. Сред тях е Стою Шишков, който е бил директор там.

"Поколения млади българи в края на 19-и началото на 20-и век са получили своята така нужна българска просвета и българско самосъзнание именно в тази сграда. Точно заради това нейното спасяване е кауза за поколения българи", каза историкът Мина Христемова.

Проектът предвижда сградата да възвърне автентичния син цвят. Тази година с общински средства ще се ремонтира първо покривът и ще се укрепи фасадата, която е в много лошо състояние. За пълното ѝ възстановяване ще са необходими 540 000 лева.

"На входа на сградата и на изхода към двора е имало два балкона, които впоследствие са били демонтирани и зидът е излязъл на фасадата. Предвидено е премахването на тези два зида и съответно направата на две тераси”, обясни зам.-кметът инж. Стоян Димитров.

За финансирането не може да се разчита на европейски средства, тъй като част от имота е частен. Идеята е, когато стане готово, мястото да се превърне в музей на училищното развитие в Асеновград.

Репортер: Нели Ангелова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ИЗБОРИ 2021: Предизборните битки днес в ефира на БНТ
ИЗБОРИ 2021: Предизборните битки днес в ефира на БНТ
Без джипове: Туристи ще се качват пеш или с лифт до Рилските езера
Без джипове: Туристи ще се качват пеш или с лифт до Рилските езера