НОВИНИ

Без джипове: Туристи ще се качват пеш или с лифт до Рилските езера

bnt avatar logo
от БНТ
06:48, 02.07.2021
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

В началото на летния сезон се забраняват нерегламентираните превози с джипове в района на Рилските езера. Заповедта за това предстои да бъде издадена от Регионалната дирекция по горите в Кюстендил. Предвижда се да бъде засилен и контролът на началната станция на лифта, както и по всички черни пътища да има повече патрули, които да следят за нарушители.

В момента има действаща целогодишна забрана за движението на високопроходими джипове на територията на Национален парк "Рила". Към нея предстои да се добави нова заповед, с която да се ограничи движението по пътищата, тръгващи от началната станция на лифта.

Ако влезе в сила новата заповед за ограничаване на нерегламентирания превоз до Рилските езера, туристите ще могат да се качват там само пеш или с лифта.

"Понякога има и случай, когато трябва и превозно средство, защото при лоши метеорологични условия и лифта го спират, и ако има хора, как ще бъдат извозени. Въпросът е да се намери някакво компромисно решение, за да има решение и в двата случая, но по принцип е по-добре без коли за природата и за нас туристите, да запазим колкото може повече красотата на България", сподели турист.

Досега много от автомобилите използваха черните пътища, често влизаха в гората, за да използват всякакви маршрути с цел превоз на туристи.

"Този транспорт е изключително опасен, не е регламентиран и със законова основа, не е законен и трябва да търсим начини да се справим с тази ситуация”, каза кметът на Сапарева баня Калин Гелев.

"Трябва да се регламентира според мен. Има любители на екстремните спортове, които може би биха се насладили, което е прекрасно, нека, защо не. Но трябва задължително да има застраховки направени, защото е много стръмничко и е доста опасно", смята гражданка.

Някои от незаконните превозвачи обаче са заявили своята готовност да оспорват забраната за превоз на туристи в планината

"Част от нашите съграждани са си наели юридическо лице, което да оспорва евентуално издадената заповед, така че какво ще се случи, как ще се развият нещата е много трудно и аз да ви кажа", допълни кметът.

В борбата срещу нерегламентирания превоз на туристи ще се включат община Сапарева баня, полицията, дирекцията на Национален парк "Рила", горското стопанство, икономическа полиция и държавната автомобилна инспекция.

Репортер: Владислава Миланова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спасяват Караалановото училище - паметник на културата в Асеновград
Спасяват Караалановото училище - паметник на културата в Асеновград
Мария Бакалова получи покана за Академията на Оскарите
Мария Бакалова получи покана за Академията на Оскарите