НОВИНИ

Словения ще работи за начало на преговори със Скопие и Тирана

Фани Аронова
от Фани Аронова
22:28, 01.07.2021
Чете се за: 01:42 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

От днес Словения пое ротационното председателство на Съвета на ЕС, с ангажимент да продължи усилията за започване на преговори за присъединяване с Република Северна Македония и Албания.

Председателството беше открито с официална церемония, в присъствието на председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен и еврокомисарите.

И Европейската комисия, като вас, е силно ангажирана да подкрепя европейския път на Западните Балкани. Също така сме ангажирани да постигнем напредък в разширяването на ЕС и започването на преговори с Албания и Република Северна Македония. Приветствам намерението ви да организирате среща на върха за Западните Балкани по време на вашето председателство. Ще работим в тясно сътрудничество, за да помогнем за дългосрочното възстановяване и стабилността в този регион, каза Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК.

Основен приоритет на Любляна е икономическото възстановяване на страните от Евросъюза след пандемията от COVID-19.

Брюксел одобри днес и националния план за възстановяване и развитие на Словения, по който страната може да получи два и половина милиарда евро - в безвъзмездни средства и заеми.

Словенското председателство започва на фона на критики към премиера Янес Янша и правителството му за упражняване на натиск върху медии, проблеми с върховенството на закона и отказ да назначи делегирани прокурори в Европейската прокуратура.

Кадри от тържествената церемония за началото на европредседателството на Словения вижте тук:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Силен дъжд превърна в река центъра на Велико Търново
Силен дъжд превърна в река центъра на Велико Търново
От стрелковия съюз излязоха с изявление за казуса с „отнетата“ квота
От стрелковия съюз излязоха с изявление за казуса с „отнетата“ квота