НОВИНИ

Зрителски сигнал: Кабинет за имунизация във Варна отказва да ваксинира деца

bnt avatar logo
от БНТ
22:46, 01.07.2021
Чете се за: 02:32 мин.
Още
Слушай новината

Жена от Варна сигнализира, че в имунизационния кабинет на ДКЦ "Св. Клементина" в града са отказали да ваксинират две от децата ѝ, които са на 15 и на 16 години. В началото на юни здравното министерство разреши ваксинацията на деца над 12 години.

Мирослава Кирова е майка на 4 деца. Тъй като знае колко тежки могат да бъдат последиците от болестта, тя решава да ваксинира по-големите си дъщери. В една от поликлиниките обаче получава отказ.

"Лекарката направи нещо такова..., сочейки вратата. Настоях за обяснение, поисках да говоря с управителя. Тя се обади, когато попита дали ваксинирали деца, неговите думи били - ти луда ли си!", разказва жената.

Преди да ваксинира децата, Мирослава се консултира с личния си лекар, който ѝ казва, че няма проблем.

Мирослава не разбира на какво основание управителят на здравното заведение взима решение да не имунизират децата ѝ, след като Министерството на здравеопазването разрешава.

"Дискриминират определени групи, на които ваксина се полага. Някой краде права от мен, като ми казва: ти си дошла, където трябва, но аз своеволно решавам да не ти дам това, което държавата ти позволява да ползваш", смята Мирослава.

Д-р Иван Иванов - управител на ДКЦ "Света Клементина", е категоричен, че децата трябва да се ваксинират от личния им лекар.

"Той има поглед и върху здравословния статус на детето, върху родителите, и върху всичко, което касае здравето на детето. Там е цялата документация... от самото раждане до момента".

Според д-р Иванов проблем с ваксинацията нямаше да има, ако лекарите имаха достъп до електронния здравен картон на детето.

"За съжаление електронната система не е заработила и ние няма как да знаем дали детето е хронично болно, дали има определени заболявания. Дали е противопоказно да се извършва определената ваксина", коментира той.

Д-р Иванов заяви, че в имунизационния кабинет вече ще ваксинират деца, но преди това ще бъдат преглеждани от педиатър.

Репортер: Петя Иванова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Царско село привлече двама нови
Царско село привлече двама нови
Силен дъжд превърна в река центъра на Велико Търново
Силен дъжд превърна в река центъра на Велико Търново