НОВИНИ

Готови ли сме да въведем еврото от 2024 г.?

bnt avatar logo
от БНТ
09:00, 02.07.2021
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Има ли готовност България да въведе еврото от 2024 г., какво ще се промени и какво ще поскъпне при въвеждането му у нас? Това дискутираха икономически експерти в "Денят започва".

Според Стоян Панчев, икономист от Експертен клуб за икономика и политика, еврото не трябва да се въвежда у нас.

"Смятам, че сегашната ни система е значително по-добра. От една страна тя взима всички плюсове, които бихме имали в еврозоната, и изолира голяма част от минусите. На практика основният проблем с влизането е, че ние нямаме аргумент за това", коментира той.

Икономистът Владимир Сиркаров е на друго мнение обаче. По думите му темата е изключително важна за страна ни.

"По-дълбоката евроинтеграция парира едно евентуално политическо решение за отмяна на валутния борд, примерно в един бъдещ период и преминаване към изцяло дискреционна политика на Българската централна банка, което крие своите рискове", каза Сиркаров.

България е приета в чакалнята на еврозоната

Експертите обясниха, че има два процеса при приемането на евровалутата у нас - директното преминаване към нея и последващ по-продължителен процес. Според Пенчев преминаването към евровалута може да крие опасности.

"Ние в момента влизаме в един глобален инфлационен цикъл. Ние го виждаме с новините за цената на тока, газта, парното. Инфлацията ще бъде много сериозен проблем и това интегриране с еврозоната може да засили тези ефекти", обясни Стоян Пенчев.

Според Сиркаров обаче няма да има краткосрочна инфлация, а само много лека промяна, която ще бъде незначителна. Той допълни, че е важно да се водят тези дебати и да се коментират различните гледни точки.

Вижте още във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дива мечка нахапа жена край Белица
Дива мечка нахапа жена край Белица
Днес на Евро 2020: Големите фаворити един срещу друг
Днес на Евро 2020: Големите фаворити един срещу друг