Готови ли сме да въведем еврото от 2024 г.?

от БНТ
09:00, 02.07.2021
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Има ли готовност България да въведе еврото от 2024 г., какво ще се промени и какво ще поскъпне при въвеждането му у нас? Това дискутираха икономически експерти в "Денят започва".

Според Стоян Панчев, икономист от Експертен клуб за икономика и политика, еврото не трябва да се въвежда у нас.

"Смятам, че сегашната ни система е значително по-добра. От една страна тя взима всички плюсове, които бихме имали в еврозоната, и изолира голяма част от минусите. На практика основният проблем с влизането е, че ние нямаме аргумент за това", коментира той.

Икономистът Владимир Сиркаров е на друго мнение обаче. По думите му темата е изключително важна за страна ни.

"По-дълбоката евроинтеграция парира едно евентуално политическо решение за отмяна на валутния борд, примерно в един бъдещ период и преминаване към изцяло дискреционна политика на Българската централна банка, което крие своите рискове", каза Сиркаров.

България е приета в чакалнята на еврозоната

Експертите обясниха, че има два процеса при приемането на евровалутата у нас - директното преминаване към нея и последващ по-продължителен процес. Според Пенчев преминаването към евровалута може да крие опасности.

"Ние в момента влизаме в един глобален инфлационен цикъл. Ние го виждаме с новините за цената на тока, газта, парното. Инфлацията ще бъде много сериозен проблем и това интегриране с еврозоната може да засили тези ефекти", обясни Стоян Пенчев.

Според Сиркаров обаче няма да има краткосрочна инфлация, а само много лека промяна, която ще бъде незначителна. Той допълни, че е важно да се водят тези дебати и да се коментират различните гледни точки.

Вижте още във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Дива мечка нахапа жена край Белица
Дива мечка нахапа жена край Белица
Днес на Евро 2020: Големите фаворити един срещу друг
Днес на Евро 2020: Големите фаворити един срещу друг