НОВИНИ

Мариана Кукушева: В България се яде най-евтиният хляб

bnt avatar logo
от БНТ
10:02, 10.07.2021
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Слушай новината

В момента сме в жътва - един от най-благодатните периоди на годината. В Южна България тя почти приключва - а зърнопроизводителите определят качеството на зърното като добро, а добивите - като изключително добри. В Добруджа жътвата започва в понеделник - 12 юли, и очакванията са и там реколтата като качество и количество да е добра. Това съобщи в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" Мариана Кукушева - председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

"Тази година България очаква една изключително богата като количество реколта, която може би ще подмине и реколта 2019 г. - тогава тя беше 6 млн. тона", уточни тя.

По отношение на цената на суровината, за първи път от толкова години имаме продажба на реколтата в зелено, реколта 2021 г., която е с доста по-високи цени спрямо миналогодишните, коментира Кукушева.

"Това е така, защото в световен план, въпреки добрата реколта, която се очаква, търсенето е повече от предлагането. Отдавна житната реколта не се използва само производство на храна, а и за производство на спирт. В условия на пандемия, които по прогноза на СЗО ще продължат до 2025 година, сами разбирате колко е голяма употребата на дезинфектанти, в основата на които стои спиртът", обясни причините Кукушева.

Що се отнася до цената електроенергията, тя се отразява навсякъде.

"Още в производството на торовете се отразява цената на газа и на ел. енергията. Независимо какво ни обяснява КЕВР, трябва категорично да заявим, че българският бизнес използва най-скъпата електрическа енергия от цяла Европа. Тази цена не може да бъде преглътната и прескочена от нито един производител", допълни председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

Увеличението на тока от 1 юли ще се отрази и върху цената на хляба, каза още тя.

"Цената на хляба е пазарна. Ние не ползваме абсолютно никакви субсидии нито по национални, нито по европейски програми. Не участваме в каквито и да било мерки за спасяване на бизнеса, нито през мерките, свързани с ковид. Хлябът е освободен както от субсидиране, така и от каквато и да е регулация. Затова всеки производител има абсолютно различни цена от останалите и във всеки град на България цената е различна", обясни Кукушева.

По думите й, никъде по света няма толкова евтин хляб като в България.

"Пазарната цена на хляба е с около 50% по-висока от доставната цена на хляба, т.е. доставната цена на хляба е нашата цена на хляба. Всичко останало е пакет от търговски надценки, отстъпки и ДДС. В България се яде най-евтиният хляб. Не правя популизъм. Това е абсолютен факт", отбеляза Кукушева.

Още за цената и качество хляба и хлебните изделия вижте във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма забавяне при получаването на машините за гласуване в област Хасково
Няма забавяне при получаването на машините за гласуване в област Хасково
Бойко Рановски: Екологичната категория на автомобила ще се чете дистанционно от стикера
Бойко Рановски: Екологичната категория на автомобила ще се чете дистанционно от стикера