НОВИНИ

От нашите пратеници в Турция: Забавя се запечатването на секциите в Истанбул

Александър Марков
от Александър Марков
11:27, 10.07.2021
Чете се за: 01:47 мин.
По света
Слушай новината

Започна подготовката на изборните секции и в Турция. В Истанбул, където има 25 секции, комисиите вече приемат машините и изборните книжа.

Подготовката на първата изборна секция в Истанбул започна в 11:19 ч. Заради смени в съставите на СИК-овете в Истанбул в последния момент от политически партии - членовете им още пътуват към Турция, което забавя запечатването на секциите. До 00:00 ч. всички 112 секции в Турция трябва да бъдат подготвени.

В Турция заради отпадането на ковид ограниченията и разкриването на три пъти повече секции в сравнение с април се очаква да гласуват двойно повече избиратели - около 50 000. Секциите с машинно гласуване са 49, а броят на машините - 69.

"Като говорим за брой на секции, на миналите избори на 4 април, които бяха проведени с ограниченията, които имаше, в района на Истанбул и в района на Бурса имахме 18 секции. Точно разпределени девет на девет. В момента имаме 65. В тази връзка се надявам да няма чак толкова много хора, чакащи в дадена секция. Защото при този голям брой съвсем спокойно могат да отидат до съседния. Известно безпокойство във връзка с машинното гласуване, особено по-възрастните хора, което е логично и у нас е така", обясни Васил Вълчев, генерален консул на България в Истанбул.

От Истанбул предават Александър Марков и операторът Владимир Богдански.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За първи път в Милуоки ще има избирателна секция
За първи път в Милуоки ще има избирателна секция
Няма забавяне при получаването на машините за гласуване в област Хасково
Няма забавяне при получаването на машините за гласуване в област Хасково