НОВИНИ

Как ще се справят училищата с отоплението през зимата?

bnt avatar logo
от БНТ
17:35, 14.10.2022
Чете се за: 02:37 мин.
Още
Слушай новината

С наближаване на зимния сезон социалните и обществени институции започнаха активна подготовка. Училищата, детските градини и яслите също не правят изключение. Предвид делегирания бюджет за голяма част от тях предстоящата зима вероятно ще се окаже проблемна. За повечето учебни заведения във Велико Търново газта е основен източник на отопление, а за някои и единствен.

Цели четири са алтернативите за отопление през зимата в едно от най-големите училища във Велико Търново "Вела Благоева". Директорът Ангел Янчев е категоричен, че са готови за зимата. Основният източник на топлоенергия, който използват там, е местната "Топлофикация".

"Традиционно училището ни се отоплява от тях. Освен това имаме и котли, които работят както с дизелово гориво, така и с газ. Имаме резерв от малко повече от два тона газ. Това е, когато има някакви аварии от страна на "Топлофикация". Това количество ще ни стигне за около две седмици", заяви директорът Агнел Янчев.

Той подчерта, че има уверение от местната "Топлофикация", че предстоящият сезон няма да е по-различен от предходните. Четвъртият вариант за отопление в училището са климатиците. Вече са направени и разчетите във връзка с очакваното повишение на цените на топлинната енергия.

"Цените са определени. Да, те са с 10 - 11% по-високи в сравнение с предходния отоплителен сезон. Ние всъщност от януари месец сме заплатили само 24 500 лева за всички месеци, като ползваме непрекъснато и топла вода, в момента също. За сравнение големи училища през януари само платиха по 35 хиляди лева за газ", каза още Ангел Янчев.

Директорът е категоричен, че сигурността на източниците за отопление е на първо място и затова всеки сезон се правят проверки. По думите му на този етап няма да се наложи преминаване към онлайн обучение.

Гледайте повече теми от "България в 60 минути"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ретро парад с легендарни автомобили в Сандански
Ретро парад с легендарни автомобили в Сандански
Меси се завръща в групата на ПСЖ за дербито с Марсилия
Меси се завръща в групата на ПСЖ за дербито с Марсилия