НОВИНИ

Зеленски с поздрав в Деня на защитниците - обеща Украйна да бъде свободна

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
15:51, 14.10.2022
Чете се за: 01:55 мин.
По света
Слушай новината

Украйна чества Деня на защитниците. В специално обръщение, заснето на брега на река Днепър, президентът Володимир Зеленски поздрави всички, които воюват и обеща Украйна да бъде свободна.

"Тази победа ще бъде за всички, които няма да оставят и следа на украинска земя от армията, която се хвалеше, че е втора на планетата. Тази победа ще е за всички наши герои, които сега са в руски плен. За онези, на които им е най-трудно. А най-трудно сега е да останем в Украйна и да опазим украинците, които се намират сред убийци. Но ние помним. Ние помним и ще направим всичко, за да върнем всички, всеки наш герой", каза Зеленски.

В заседанието на Генералния щаб на страната бяха обсъдени бъдещите действия на руските окупатори. На фронта - според руските власти, при ракетен обстрел на Белгород - град на около 100 км от границата с Украйна, има жертви.

Започна евакуация на жителите на Херсонска област към руска територия. Според проруските власти това се прави с цел да се улеснят действията на руската армия. Посланиците от Европейския съюз единодушно одобриха военна тренировъчна мисия за около 15 000 украински войници. Решението трябва да бъде получи зелена светлина и от външните министри на държавите членки в понеделник в Люксембург.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха двама мъже с наркотици във Варна (ВИДЕО)
Задържаха двама мъже с наркотици във Варна (ВИДЕО)
Подготвя се инвестиционна карта за реиндустриализация на България
Подготвя се инвестиционна карта за реиндустриализация на България