НОВИНИ

Зеленски няма да бъде поканен на откриването на 48-ото НС

Николай Минков
от Николай Минков
14:21, 14.10.2022 (обновена)
Чете се за: 06:45 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Украинският президент Володимир Зеленски няма да бъде поканен да държи реч на откриването на 48-ото НС на 19 ти октомври. Това стана ясно след среща на парламентарните партии, които се събраха по предложение на ГЕРБ-СДС, за да обсъдят такава възможност.

В разговорите не участваха представители на "Възраждане", БСП, "Български възход". Постигнато е съгласие предложението за покана да бъде обсъдено на първия редовен председателски съвет.

Даниел Митов: С тези консултации искаме да се измие срама от предишното управление

От ГЕРБ- СДС определиха като грешка липсата на съгласие между евроатлантическите партии да поканят украинския президент да изнесе реч още на старта на новия парламент.

"Ако бяхме поканили г-н Зеленски на първото заседание, това щеше да покаже ангажираността и отговорността на българския парламент към сериозната геополитическа ситуация, към войната и средата, която ни заобикаля. ДБ и ПП нямаха сериозни аргументи, затова защо да не поканим президента Зеленски да се обърне към българския парламент на първото заседание", каза Даниел Митов.

От "Продължаване промяната" обясниха своята позиция така.

"Ние желаем да бъде изслушан г-н Зеленски в НС, но считаме, че на първото церемониално, тържествено заседание не е подходящо време да го чуем в НС. Така че това, което се разбрахме в първия председателски съвет, който ще има 48-ят парламент, вече там ще обсъдим въпроса да се случи", каза Николай Минчев.

А от "Демократична България" обвързаха поканата към Зеленски с предложението им, което ще входират още в първия ден на новия парламент за военна помощ за Украйна.

"Най-добрият начин да бъде предоставена тази възможност и след конституиране на НС и отправяне на покана и съответно поставяне на дебат предложението за предоставяне на оръжие", каза Надежда Йорданова.

Според ДПС, по-важното е, че има общо съгласие Зеленски да бъде поканен да говори пред Народното събрание.

"Ние бяхме "за" г-н Зеленски да говори пред българския парламент и за нас бе важно днес да се стигне до решение кога точно ще се случи", каза Сезгин Мехмед.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, който не участва в срещата остро реагира срещу какъвто и да е опит за покана към президента на Украйна.

"Аз не знам какво ще е следващото нещо, което да очакваме, може би да закачим НС с украински знамена. Може би ГЕРБ, ПП, ДПС и ДБ да изпеят украинския химн. Може би да дойдат с жълтосини костюми. Това вече е пълен цирк и обидно за институцията НС. На мен ми е обидно", каза Костадинов.

От БСП също отказаха да участват в срещата. Днес лидерът на левицата Корнелия Нинова написа във Фейсбук, че разговорът по темата е "излишен".

"Смятаме, че не е това темата на българското общество. Както знаете, предложихме и днес пускаме покани до другите парламентарни партии – в понеделник ги каним на среща за съществените неща, които вълнуват хората... Таван на цените, компенсации за семействата, определението за енергийна бедност, въвеждане на две тарифи, една – за по-бедни, една – за хора с по-големи възможности, най-вече бюджета за 2023 г.", написа Нинова.

Нинова кани парламентарните партии на среща по спешните въпроси за цени, доходи и бюджет

От "Български възход" също отклониха поканата на ГЕРБ с подобни аргументи, които ги изразиха в позиция до медиите

"Ние, депутатите от коалиция “Български възход“ смятаме, че нашите избиратели искат да чуят в спешен порядък как ще започнем да решаваме непосредствените им проблеми като повишаването на цените, инфлацията и цялостната икономическа криза. Очакват да се състави работещо правителство. Вместо това, подготвителните срещи за откриване на Народното събрание се политизират. Нека оставим разискването на всички политически въпроси за пленарната зала – депутатите ще положат клетва да служат на народа си само след няколко дни и ще могат официално да дебатират и вземат решения от национален интерес", пишат от "Български възход"

"Български възход" няма да присъства на срещата в НС за поканата на Зеленски, призовава за фокус върху кризата

По-рано днес и държавният глава също разкритикува парламентарните партии, че не са фокусирани върху истинските проблеми на хората.

Радев: Унизително е политическият процес да бъде подчинен на дилемата кой посланик да присъства на откриването на НС

Реакцията от ГЕРБ, ПП и ДБ не закъсня.

"Всичко е важно, включително и кой ще поканим на откриването на предстоящия парламент, началото му. Разбира се никой не е забравил за високите цени, инфлацията, за цените, които плаща бизнесът за ток и газ. Всичко, което ни докара "Продължаваме промяната", между другото", каза Даниел Митов.

"Първо въпросът за г-жа Митрофнова за присъствието ѝ на първото заседание е от интерес на достойнството на българската държава и затова не е страничен за обществото въпрос, категорично", каза Никола Минчев.

"Възражението Митрофанова да бъде на тържественото заседание не е въпрос на избягване на проблемите на хората, а напротив - въпрос за достойнството на българския народ", каза Надежда Йорданова.

Въпреки различията си на старта на новия парламент всички партии декларираха, че са готови да разговарят по икономическите, социални и фискални проблеми пред държавата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мартин Стоев: Никога не съм кандидатствал за селекционер на националния отбор
Мартин Стоев: Никога не съм кандидатствал за селекционер на националния отбор
Нова зала "Заветите на Ванга" посреща гостите в храма на пророчицата в Рупите
Нова зала "Заветите на Ванга" посреща гостите в храма на пророчицата в Рупите