НОВИНИ

Радев: Унизително е политическият процес да бъде подчинен на дилемата кой посланик да присъства на откриването на НС

bnt avatar logo
от БНТ
10:12, 14.10.2022
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

След конституирането на Народното събрание държавният глава Румен Радев ще обяви кога ще връчи първия мандат за съставяне на правителство.

Президентът призова партиите да използват времето до връчването на първия мандат за конструктивни разговори и възстановяване на диалога и в най-скоро време да върнат фокуса върху проблемите с бедността, икономическата криза и защитата на социално слабите.

Радев определи споровете за присъствието на руския посланик Елеонора Митрофанова на откриването на 48-ото Народно събрание като унизителни.

"Това са правомощия на Народното събрание, но е унизително политическият процес да бъде подчинен на дилемата дали някой посланик да присъства или отсъства на откриването", каза Радев.

Той коментира и предложението за покана към украинския президент Володимир Зеленски на първата сесия на новия парламент. По думите му с тази дискусия "партиите се надпреварват коя по-бързо ще загърби истинските проблеми на българите".

"Трябва да сме оптимисти за съставянето на правителство, защото ако няма редовно правителство, няма да има и Народно събрание, а България има нужда от работещ парламент", изтъкна още Радев.

Само Народното събрание може да реши дали България ще купи изтребители на лизинг, коментира още държавният глава. Той допълни, че още през юни предишният кабинет е започнал да пуска запитвания към други държави за бойни самолети на лизинг и ако бъде получена добра оферта, тя ще бъде внесена като предложение за инвестиционен разход в Народното събрание.

Румен Радев коментира и критиките на партиите към действията за придобиване на нови самолети.

"Крайно време е да осъзнаем, че в Европа бушува война. Как предлагаме да охраняваме небето си? Знаете кои политици оставиха България без самолети – питайте тях. На предстоящите консултации ще търся отговори от партиите и по въпроса какви решения предлагат за въздушния ни суверенитет, защото още години няма да имаме ексадрила Ф16, а МиГ-овете ще се приземят догодина",

Президентът поздрави службите и правителството за бързото изясняване и бързия отговор по казуса с взривения камион на Кримския мост.

"България е сувернна държава и трябва да бъдат пресичани всички опити името ни да се замесва по какъвто и да е начин", подчерта той.

Празник на авиацията и Българските военновъздушни сили (Снимки)

Държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев прие почетния караул и отдаде почит пред Паметника на летеца по повод Празника на авиацията и Българските военновъздушни сили.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВнР е получило разпореждане да не кани посланиците на Русия и Беларус на откриването на 48-ото НС
МВнР е получило разпореждане да не кани посланиците на Русия и Беларус на откриването на 48-ото НС
Водачът в схемата Андрей Рубльов се класира за четвъртфиналите в Хихон
Водачът в схемата Андрей Рубльов се класира за четвъртфиналите в Хихон