НОВИНИ

Как учени определиха кога точно са положени основите на Златната църква във Велики Преслав

bnt avatar logo
от БНТ
17:40, 13.06.2022
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Вече официално се знае кога е започнал градежът на Златната църква във Велики Преслав. Екип учени от Шуменския университет чрез триизмерен модел определиха датата и годината, в която са положени основите на храма - 26 септември 893 г. В него се съчетават по завладяващ начин традициите на Преславската керамична школа и византийските и римски строителни техники.

Разбулването на средновековната тайна стана чрез вертикално и хоризонтално фотометрично заснемане на храма. Дигиталният модел пресъздава забележителната за средновековието архитектура на сградата, станала символ на зараждащата се българска империя по времето на Цар Симеон. Триизмерното изображение пресъздава изключително точно интериора на храма.

Ние забелязахме, че църквата е завъртяна, не сочи точно на изток, е завъртяна на 4.78 градуса на югоизток. Оттам възникна логичният въпрос каква е причината за това завъртане, защото този ъгъл, далеч надхвърля човешката грешка, обясни Божидар Стоянов, ШУ "Епископ Константинов".

Изследователите си задали въпроса защо, тъй като ориентацията на християнските храмове или е според изгрева в деня на равноденствието или е според изгрева в деня на патрона църквата. Те достигнали до 8 времеви периода, в които се предполага, че е започнал строежът.

Това, което направихме, е да симулираме изгревите на слънцето за всяка една отделна дата, във всеки времеви период. По този начин стигнахме до най-точното съвпадение на датата 26 септември 893 г. , а тази дата е свързана с честването на Св. Йоан Богослов, казва Емануил Стоянов, ШУ "Епископ Константинов".

Златната църква още е известна като Симеоновия храм и някои изследователи предполагат, че там е погребан владетелят на втората българска столица.

Те са свързани с епиграфските надписи по стените на църквата… Човекът, който е бил инициатор за построяване на тази църква, най-вероятно е бил Цар Симеон, казва Проф. Веселин Панайотов, ШУ "Епископ Константинов".

Все още науката не е открила гроба на нито един средновековен владетел, но близо до Преслав беше открит гроба на ичергу боил Мостич, високопоставен чиновник на българската империя.

Репортер: Здравка Русева

Гледайте повече теми от "България в 60 минути"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николай Желязков: В отбора има желание, разликата с най-добрите отбори не е голяма
Николай Желязков: В отбора има желание, разликата с най-добрите отбори не е голяма
Има ли дискриминация при приема в детски градини в Разлог
Има ли дискриминация при приема в детски градини в Разлог