НОВИНИ

Какъв е пътят на децата от социалните институции, когато навършат пълнолетие?

какъв пътят децата социалните институции навършат пълнолетие
bnt avatar logo
от БНТ
17:39, 22.01.2021
Чете се за: 04:00 мин.
Регионални
Слушай новината

Какво се случва с възпитаниците на социални институции, след като навършат 18 години. Те нямат дом, нямат средства, нямат и работа, за да започнат нов живот. Една история от Каспичан, в която ви разказваме за Огнян, който след завършване на средно образование трябва да напусне социалния дом.

През месец май Огнян Иванов ще завърши средно образование и трябва да напусне социалния дом. Въпросът, който си задава повече от година, е къде ще отиде. Не може да се върне при родителите си, защото те не могат да му помогнат. Не може да остане и в социалния дом, защото е пълнолетен.

"Много се плаша като изляза вънка как ще е, щото тука всичко ни се носи в ръце. Не знам, не знам какво ще правя", каза Огнян Иванов.

В Центъра за настаняване от семеен тип в Каспичан е от 6 години.

"Добре се чувствам, уютно, обгрижено. Знам, че съм защитен, на добро място. Учат ни на нещо, на възпитание, добре да се държим с хората, как да говорим", каза Огнян Иванов.

Докато е в центъра, Огнян желае да завърши шофьорски курс, което ще му даде възможност да бъде още по-успешен при намирането на работа освен средното образование, което ще придобие.

"Като имаш книжка може поне шофьор, таксиджия било, по някакъв начин това да ми помогне да се развивам", каза Огнян Иванов.

Желанието на Огнян е да живее в Каспичан близо до брат си и сестра си, които ще останат в дома, защото още са малки. Но Огнян мисли и за тях, защото имат силна емоционална връзка и тримата искат да са заедно.

"Да имам покрив над главата, да се издигна и после като пораснат братята и сестрите да ги взема при мене. Това ми е семейството, аз нямам друго семейство. Те са ми най-важните", каза Огнян.

За щастие в осъществяването на това желание Огнян не е сам. С него са социалният работник и директорът на Центъра за настаняване от семеен тип, които искат Огнян да успее.

"Честно казано е споделял какво го очаква. Всяко едно нещо е ново за него. Ние му обясняваме като във всяко семейство, първо в живота занапред ще ти трябва покрив над главата", каза социалният работник Людмил Атанасов.

От Центъра се надяват някоя от фирмите в града да приеме на работа момчето, да му подаде ръка, за да започне новия си живот.

"Започнахме да планираме стъпките. Направихме разговор с кмета на общината миналата седмица, днес съм депозирала докладна, в която описвам ситуацията и казуса Огнян", каза директорът на ЦНСТ "Слънце"-Каспичан Виолета Иванова.

Много е трудна съдбата на тези деца, които нямат опората на семейството и не знаят накъде да тръгнат, след като напуснат социалния дом при навършване на пълнолетие. Често остават на улицата без дом, без пари и без перспектива. Понякога се намират добри хора, които им помагат, но това не е достатъчно. На тях е нужна обществена подкрепа.

Автор: Здравка Русева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
5-и блок на АЕЦ Козлодуй спря: Авария няма и радиационният фон е в нормата
5-и блок на АЕЦ Козлодуй спря: Авария няма и радиационният фон е в нормата
Разбиха схема с маратонки-менте за 700 000 лева в Пловдив
Разбиха схема с маратонки-менте за 700 000 лева в Пловдив