НОВИНИ

Каква е тайната на бургаската рибена чорба?

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Давид Сукнаров
09:23, 06.12.2024
Чете се за: 01:35 мин.
У нас
Слушай новината

Днешният Никулден е и официален празник на Бургас. Там днес се очакват изключително много тържества свързани с рибата, рибарите и моряците. Как започва празникът, какво предстои и каква е тайната на бургаската рибена чорба.

От рано сутринта от полевата кухня в Бургас се разнася ароматът на традиционната рибена чорба. В града ще има няколко пункта за раздаването й. Тази година е приготвена с три вида риба – паламуд, чернокоп и скумрия. Каква обаче е тайната рецепта за приготвянето й.

„Девисилът е традиционната подправка, която слагаме в рибената чорба. Другото е картоф, морков, лук, магданоз, домат“, обясни офицер Радостин Иванов.

„Тайна няма – в тази полева кухня я приготвяме от години. Става хубава, защото я приготвяме на огън, тази полева кухня е на 50 години, но е чудесна. На огъня всичко става вкусно“, добави още Радостин Иванов.

Празничната програма в града е много богата, обясни Петър Парушев, който отговаря за нея. Денят започна със света литургия, ще има военни ритуали, освещаване на трапеза, никулденски курбан, литийно шествие, а кулминацията е вечерта от 17.30 с концерт и пускане на светлините на коледната елха.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха 17-годишен младеж за нанесен побой на мъж
Задържаха 17-годишен младеж за нанесен побой на мъж
Ангелос Постекоглу: Феновете на Тотнъм са разочаровани с право
Ангелос Постекоглу: Феновете на Тотнъм са разочаровани с право