НОВИНИ

Какви приходи са отчели партиите по време на предизборната кампания през юли?

министерството икономиката придобило дял пиб една компаниите
bnt avatar logo
от БНТ
13:33, 24.09.2021
Чете се за: 02:20 мин.
Избори
Слушай новината

Институтът за развитие на публичната среда е обработил отчетите на участниците в кампанията за предсрочните избори на 11 юли.

Съгласно данните, политическите формации са набрали финансиране в размер на 9 182 839 лв. Отново приходите са формирани основно от държавната субсидия, а членският внос има незначителен дял за партийните постъпления.

Приходи на партиите

Общата сума на посочените в отчетите приходи на партиите възлиза на 2 200 513 лв. В нея не са включени приходите на „Републиканци за България” – 408540 лв., тъй като от партията не са посочили техния произход.

Партиите с най-много приходи

Общата сума на приходите на коалициите е 6 982 326 лв. Основен дял във финансирането на кампаниите им са собствените средства на партиите – 6 015 820 лв. или 86%. Сметната палата обаче не позволява определяне на произхода и вида на тези приходи – дали са от държавна субсидия, членски внос, стопанска дейност или банкови заеми, например.

Структура на приходите на коалициите

Отчетите на коалициите показват, че най-много приходи са представили от коалицията ГЕРБ-СДС – 2 175 899 лв. Всички те са от собствени средства на партиите като впечатление прави разпределението им. Сред коалициите най-голям е размерът на привлечените от "Изправи се БГ! Ние идваме!" дарения – 78917 лв. Най-много собствени средства на кандидатите като част от приходите си са декларирани от "БСП за България" – 191073 лв.

Данните от финансовите отчети показват, че приходите, на които са разчитали участниците в последната предизборна кампания, са субсидиите на партиите и съответно собствените средства на коалициите. Предстои да видим колко и какъв тип средства са заделили и ще успеят да наберат политическите субекти предвид предстоящите 2 паралелни кампании – за президентски и предсрочни парламентарни избори.

Целия отчет на Института за развитие на публичната среда може да видите ТУК.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Василев: Българите се скараха заради социалните мрежи и пандемията. Първото ни започна, а второто ни довърши
Бойко Василев: Българите се скараха заради социалните мрежи и пандемията. Първото ни започна, а второто ни довърши
Преразглеждат идеята за алкохол на трибуните в Англия
Преразглеждат идеята за алкохол на трибуните в Англия