Какви са мерките за хотели, заведения и СПА центрове след извънредното положение

от БНТ
19:22, 13.05.2020
8162
Чете се за: 01:54 мин.
У нас
какви мерките хотели заведения спа центрове извънредното положение

Министерството на туризма публикува проект за подробни указания за функциониране на местата за настаняване, както и заведения за хранене и развлечения след отмяна на извънредното положение у нас. Мерките са утвърдени от министъра на туризма Николина Ангелкова и одобрени от Министерството на здравеопазването.

Документът се базира на указанията от Министерството на здравеопазването според правилата на Световната здравна организация и Европейския център за превенция и контрол на заразите.

Ето и основните мерки, посочени в общите правила в документа:

 • Спазване на физическа дистанция от минимум 1,5 м между хората
 • Поставяне на дозатори с дезинфектанти, достъпни за гостите и служителите в различните помещения и по-специално на входовете, в зоната на рецепцията, на входа на асансьорите, на входа на откритите площи за хранене и развлечения и в преддверието към санитарните възли, зоната с открит басейн и т.н.
 • В лоби пространствата местата за сядане да са на най-малко 1,5 м едно от друго. Групиране на гостите във фоайето не се допуска.
 • Гостите трябва да спазват дистанция при регистриране или напускане на обекта.
 • Ползването на асансьорите се ограничава до минимален брой лица.

Правила в помещенията за изхранване:

 • Изхранването на посетителите ще се осъществява само в откритите части на ресторантите в хотела или на заведенията за хранене и развлечения.
 • Допустимо е ползване на бюфет, но само ако храната е подредена зад прозрачна преграда и предоставянето й се осъществява от служител с маска и ръкавици. Не се разрешава самообслужване и пряк контакт на гостите с храната.
 • Разполагането на масите с места на открито ще става по начин, осигуряващ разстояние не по-малко от 1.5 м между тях и за не повече от 4 лица на маса.

Правила за басейни и СПА съоръжения

 • Разрешено е ползването на басейни като самостоятелни обекти, без прилежащи други съоръжение за СПА процедури и развлечения.
 • Персоналът, обслужващ басейна, съблюдава спазването на правилата за безопасност и физическа дистанция между посетителите и осигурява стационарен дезинфекционен дозатор в зоната около басейна.
 • В балнео-, СПА и другите аналогични центрове, прилежащи към местата за настаняване или самостоятелните, ще работят само басейните, включително и с минерална вода, при стриктно спазване на санитарно-хигиенните норми.

Възможност за пълно функциониране на тези обекти ще има след промяна на заповедта на министъра на здравеопазването според епидемичната обстановка.

Проектът ще помогне на бизнеса да се подготви максимално бързо за летния сезон и за отваряне на туристическите обекти след извънредното положение у нас. Съдържанието е разделено на две основни части – мерки за изпълнение от персонала и мерки за спазване от страна на туристите. Детайлно са описани базовите функции, оборудването и обслужването на рецепциите, лоби зоните, стаите за гости и за персонал, местата за хранене, за спорт, за развлечения, конферентните зали и пр.

Конкретните инструкции са насочени в четири направления:

 1. Осигуряване безопасността на служителите/персонала;
 2. Осигуряване безопасност и сигурност за гостите в обектите;
 3. Превантивни процедури при съмнение за коронавирусна инфекция от служител спрямо друг служител;
 4. Процедури, които трябва да се спазват при съмнение за коронавирусна инфекция на гост/гости.

Специален акцент е поставен върху дезинфекционните мероприятия в туристическите обекти, както и на техническата поддръжка и свързаното с нея обслужване.

Местата за настаняване трябва да разполагат с помещение за изолация при необходимост, като се посочва, че не се карантинират обектите. Указанията ще подлежат на развитие според промяната на антипандемичните мерки и други обстоятелства, свързани с разпространението на COVID-19 в страната.

Документът е придружен от две приложения с подробни инструктажи – първото е Препоръки за служители, а второто - Препоръки за почистване и дезинфекция на помещения или конкретни зони в обекта в случай на излагане на COVID-19.

Указанията можете да видите на адрес: http://www.tourism.government.bg/bg/taxonomy/term/204

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Икономистът Стоян Панчев: 9% ДДС за ресторантите ще стабилизира сектора
Икономистът Стоян Панчев: 9% ДДС за ресторантите ще стабилизира сектора
Степан Хиндлиян: Случващото се с "Левски" е гавра с емблемата на българския футбол
Степан Хиндлиян: Случващото се с "Левски" е гавра с емблемата на българския футбол