НОВИНИ

Какви са параметрите на сделката на ЕК и петте държави за стоките от Украйна?

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
12:04, 29.04.2023
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

Европейската комисия е постигна принципно споразумение с България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия за вноса на някои украински храни, на които страните наложиха вето. То включва и помощ за местните земеделски стопани.

Сделката, постигната късно снощи означава, че държавите, сред които и България, трябва да отменят едностранно наложените мерки за забрана на внос на земеделски продукти от Украйна. Вместо тях ще бъде наложена общоевропейска забрана за внос на 4 продукта - пшеница, рапица, слънчоглед и царевица.

ЕК ще продължи да наблюдава вноса на слънчогледово олио от Украйна, като при нужда, ще забрани вноса и на този продукт - нещо, за което България настоява.

Освен това Европейската комисия ще одобри пакет от 100 млн. евро за земеделските производители от петте държави на първа линия. Все още не е ясно колко от тези пари ще дойдат в България.

"Европейската комисия ще предложи извънредни предпазни мерки за четирите най-чувствителни продукта - пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе. Ще проучим въпроса и с още няколко вида. Ще има пакет финансова помощ за фермерите в съседните държави на стойност 100 милиона евро. В отговор държавите членки ще свалят едностранно наложената от тях забрана върху вноса на определени украински стоки. Така постигаме решение, което удовлетворява едновременно фермерите в тези страни и Украйна", коментира Валдис Домбровскис, зам.-председател на ЕК.

Сделката бе постигната снощи, след като държавите от ЕС решиха да продължат с една година безмитния внос от Украйна, за да подпомогнат икономиката на страната.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Засилен е трафикът към Гърция в първия от поредицата почивни дни
Засилен е трафикът към Гърция в първия от поредицата почивни дни
Роналдо се разписа при шампионатна победа на Ал-Насър
Роналдо се разписа при шампионатна победа на Ал-Насър