НОВИНИ

Какво пише в учебниците по история на Гърция за Кирил и Методий?

bnt avatar logo
от БНТ
07:45, 09.08.2023
Чете се за: 02:17 мин.
Балкани
Слушай новината

В учебника по история в Гърция пише, че Кирил и Методий са официални представители на византийската държава. Те са официални служители на Византия и са изпълнявали държавни мисии. Това обясни в студиото на "Денят започва" Стефан Стоянов - бивш депутат от СДС и бивш посланик на България в Гърция по повод предложението 24 май да стане национален празник.

Стоянов обясни, че учебникът по история в южната ни съседка е само един и по него учат 11 милиона гръцки деца.

В учебника пише, че средновековната гръцка държава се нарича Византия и тя с различни средства - с оръжие и дипломация, приобщава варварите към византийската цивилизация. Споменава се византийска държава и цивилизация, а не толкова християнска. Пише още как със сила Борис I е бил принуден да приеме християнството и е кръстен лично от император Михаил III. Когато Борис I се опитва да говори отново с папата, императорът отново му праща войска.

В писмо до императора Ростислав моли за мисионери, които да проповядват и императорът възлага на Кирил да отиде на специална просветителска мисия. В учебника пише още, че византийските власти преследват плана си за християнизиране на славянските народи с прозорливост с далновидност. Братята Кирил и Методий са част от учителите, които проповядват в други държави. Има също отделна политика за Русия и за западните славяни, каза Стоянов.

Хубаво е политиците, които се занимават с тези въпроси, да имат повече култура и познание, заяви Стефан Стоянов и отбеляза, че в САЩ например, промяната на един закон може да отнеме години.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шестима българи на старт в третия ден на европейското първенство по лека атлетика до 20 год.
Шестима българи на старт в третия ден на европейското първенство по лека атлетика до 20 год.
Машините за продажба на билети за градския транспорт във Варна често блокират
Машините за продажба на билети за градския транспорт във Варна често блокират