НОВИНИ

Задочен спор: Премиерът и СЕМ размениха позиции

bnt avatar logo
от БНТ
22:22, 08.08.2023
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

Продължава задочният спор между Съвета за електронни медии и премиера Николай Денков. Това се случи с официална позиция на регулатора тази сутрин и позиция на министър-председателя в социалните мрежи. Повод за онлайн диалога е това дали регулаторът следи за дезинформация в медиите.

С официална позиция Съветът за електронни медии отговори тази сутрин на изказване на премиера Николай Денков, излъчено на живо във Фейсбук страницата му вчера, в което той казва, че регулаторът "не си върши работата", защото не санкционира журналисти, които разпространяват неверни факти и че Соня Момчилова не е подходяща за председател заради изказването ѝ, че "и за лъжата има място".

"Съветът за електронни медии намира за недопустими оценките и внушенията, направени от министър-председателя по адрес на СЕМ. Изразеното по време на двумесечния отчет под формата на интервю показва непознаване на правомощията на органа, определени в Закона за радиото и телевизията; незнание по отношение дейността на кои лица е компетентен СЕМ; неразбиране, че професионалните стандарти за журналистическа дейност, залегнали в Етичния кодекс на българските медии, се съблюдават от Етичната комисия (саморегулаторен орган) към Фондация "Национален съвет за журналистическа етика", обявиха в позиция от СЕМ.

СЕМ: Оценките и внушенията на акад. Денков са недопустими

В отговор по-късно премиерът Денков заяви, че е крайно време СЕМ да се опита да види какво може да направи, за да се справи с проблемите свързани с дезинформацията, хибридните атаки и неспазването на етичните правила, а не да обяснява какво не може да направи.

"Това, което виждам през последните два месеца, е, че много от проблемите, с които се сблъскваме, са резултат от феномена на широко затворените очи. Те биха могли да инициират дискусия по тази тема, да поканят журналисти, които са свързани с етиката, университетски преподаватели. Има неща, които могат да направят. Така че призивът е към тях да погледнат какво могат, а не какво не могат да направят", каза Николай Денков.

Реакцията на председателя на СЕМ Соня Момчилова не закъсня. В профила си във Фейсбук тя написа, че е крайно наложително да се организира едно посещение за политиците в СЕМ както правят много граждани в дните на отворени врати на регулатора.

"Защото става не просто досадно и неловко, ами и обидно - премиер, академик, "един от десетте най-умни хора в света" (по думите на Кирил Петков) да демонстрира системна намеса в работата на независимия регулатор. Май е време да се сезира Европейската комисия", заявява от своя страна в позиция Соня Момчилова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вандали отрязаха 12 новозасадени дървета в София
Вандали отрязаха 12 новозасадени дървета в София
Спасителна акция с хеликоптер след наводненията в Словения
Спасителна акция с хеликоптер след наводненията в Словения