Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Опасно ли е да работиш в колцентър? Започват проверки на фирмите у нас

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
20:03, 08.08.2023 (обновена)
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
Слушай новината

Държавата се захваща с колцентровете, за които са работили десетки българи обект на разследвания в Германия за финансови измами.

Работодателски организации настояват за мерки, а от бранша твърдят, че тези фирми са единици у нас.

Огромни възнаграждения за неквалифициран персонал е първата сигнална лампа, че нещо не е наред. Колцентровете, използвани за параван, зад който се крие финансова пирамида, ощетяваща граждани най-вече на Германия, но и на Австрия и Швейцария, предлагат заплати, които могат да стигнат до няколко хиляди евро на месец, а средното за бранша е доста по-ниско.

"По-непрофилираните позиции са на средна заплата около 2600 - 3000 лева, а вече по-профилираните технически позиции са от 4000 лв. нагоре", заяви Иван Георгиев, Асоциация за иновации, бизнес услуги и технологии.

В същото време най-често заплатите, които се предлагат за агенти с немски език, са в пъти по-високи.

Работа от вкъщи или колцентър. Възможност за печалба между 3500 евро и 12 000 евро комисионна.

"Звучи страхотно, но най-вероятно има някаква уловка", допълни Иван Георгиев.

До момента германската прокуратура е издала заповеди за ареста нa 16 българи, за които съдът вече е решил да бъдат екстрадирани. Освен с присъди те са заплашени и от граждански дела за обезщетения. Последният случай е от юли, когато Германия обвини 34-годишна българка за измама за 14 млн. евро.

Тя е работила в колцентър с офиси в София и Варна с фалшива самоличност и задачата ѝ била да убеждава по телефона германци да инвестират парите си в специална онлайн платформа.

Наложена ѝ е мярка подписка, докато се чака съдът да реши дали да я екстрадира. Сюжетът е добре познат на германската прокуратура, а най-често колцентровете, макар регистрирани у нас, са със собственици от Израел.

"Тези хора, влизайки да работят на тези места, не знаят, че последствията може да са много страшни за тях. Нашите партньори трябва да проявят разбиране и да разберат, че става дума за млади хора, които търсят реализация. Държавата трябва да се намеси и с всички институции и партньори да се обясни казусът", коментира Кузман Илиев, председател на Съюза за стопанска инициатива.

"Искам точно да разбера какъв е проблемът, какъв е мащабът на проблема. Аз вече заявих - за нас е важно този проблем да бъде решен - трайно и устойчиво", заяви социалният министър Иванка Шалапатова.

"Това са малки, малко на брой, прецедентни компании, които просто явно имат някаква криминална дейност", каза още Иван Георгиев, Асоциация за иновации, бизнес услуги и технологии.

От бранша, в който работят над 90 000 души, съветват кандидатите за работа добре да проучват фирмите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Историята на Мая, заплашвана с убийство и оцеляла след 12-часов побой
Историята на Мая, заплашвана с убийство и оцеляла след 12-часов побой
Издирването на чудовището: Лох Нес спадна до рекордно ниски нива
Издирването на чудовището: Лох Нес спадна до рекордно ниски нива