НОВИНИ

Втори национален протест срещу насилието на жени в няколко града

bnt avatar logo
от БНТ
18:19, 08.08.2023
Чете се за: 06:50 мин.
У нас
Слушай новината

За адекватно правосъдие и за бърза съдебна реформа настояха хората и във втория национален протест срещу насилието на жени. В редица градове протестиращи се събраха, за да кажат "Не на насилието!".

Повод за недоволството стана случаят с Дебора от Стара Загора, която беше жестоко малтретирана и рязана по тялото с макетен нож, за което е обвинен Георги Николаев.

Дебора проговори за първи път след насилието. Във видеообръщение тя благодари на всички за подкрепата.

Дебора от Стара Загора с първи коментар: Белезите ще избледнеят, подкрепата ще остане в сърцето ми (ВИДЕО)

Хората в Стара Загора искат въвеждане на политики за превенция и закрила на жените, пострадали от насилие. Според протестиращите трябва да има улеснен достъп на пострадалите до правосъдие, незабавна съдебна реформа, както и повече кризисни центрове за пострадалите жени.

"Искаме единствено и само справедливост, ако има виновни, ако някой е допуснал грешка, волна или неволна, да си поеме отговорността. За нас най-важно е детето ни да се оправи и да се възстанови възможно най-скоро, искаме справедливост", заяви бащата на Дебора.

Бащата на Дебора на протеста: Искаме единствено и само справедливост

Част от исканията на протестиращите в София са да се носи персонална отговорност за всяко издадено съдебно решение или медицинска експертиза и Националният съвет по превенция и защита от домашно насилие да заработи веднага.

Според протестиращите не е ясна дефиницията за 60 дни интимна връзка.

Парламентът прие окончателно промените в Закона за защита от домашното насилие

Вчера в парламента бяха приети промени в Закона за домашното насилие, според които интимна връзка, продължила повече от 60 дни, да се приравнява към брачното партньорство и съжителството без брак, а жертвите да получават същите възможности за закрила. Протестиращите смятат, че това е трудно доказуемо. Затова настояват за ново извънредно заседание на Народното събрание. Искат да бъдат приети и предложенията на омбудсмана за законодателни промени в Наказателния кодекс, които инкриминират деянията, унижаващи човешкото достойнство.

Шествието в София започна от Съдебната палата и стигна до Народното събрание.

Историята на Мая, заплашвана с убийство и оцеляла след 12-часов побой

"По никакъв начин не се чувствам защитена, защото каквото и да гласуват знам, че тези мерки няма да се спазват. Ако на петия ден ти се случи нещо, как ще се защитиш", коментира Роза Колчакова.

"Ние настояваме категорично за пълна оставка на Вежди Рашидов и всеки, който си позволи подобен език, тотално да бъде отхвърлен от обществото", каза още Георги Спасов.

Вижте още в прякото включване на Карина Караньотова

Хората в Пловдив носеха плакати с послания: "Нито една повече!","Утре може да съм аз", "Не затваряй очи за това, което се случва". Протестът е под надслов "Не на насилието! Няма да мълчим!". Протестиращите смятат, че увеличаването на наказанието за средна телесна повреда от 6 на 8 години затвор, а при лека до 2 години, няма да доведе до очаквания ефект. Определят тълкуването за интимна връзка като разтегливо. Искат да се подведат под отговорност всички лица, които са имали отношение към медицинската експертиза и съдебното решение, поради които първоначално Георги Николаев е пуснат срещу парична гаранция.

"Надявам се с тези протести някой ден да имаме истинска справедлива система, а не тази имитация на справедливост", коментира Васил Добрев.

"400 шева са лека телесна повреда, това може утре да съм аз, да е детето ми, това е недопустимо, трябва да се променят законите и да се спазват в нашата държава", допълни Христомира Божинова.

"Един човек може да бъде подложен на тормоз в интимната си връзка много по-рано от 60 дни", каза още Гергана Якимова.

Вижте още в прякото включване на Таня Матева

Във Варна протестът се проведе пред Съдебната палата под надслов "Не на насилието!". Протестиращите настояват още случаи като такива с Дебора от Стара Загора да не се замитат, както и за адекватни наказания за насилниците. Заканиха се, че протестите ще продължат, като целта е да бъде оказан обществен натиск върху народните представители, съдиите и прокурорите, за да си свършат работата.

Варненци издигнаха плакати с надпис - "Ако искаш да млъкне, просто я целуни", "Варна е съпричастна", "Аз не съм жертва".

"Виждаме неадекватно поведение от страна на съдии и прокурори, те не могат да убедят обществото, че могат да действат справедливо. До момента няма никаква понесена отговорност от отговорните лица", заяви Светлозар Николов.

"Очевидно единственият начин нашите институции да работят се оказа този широк обществен натиск. Неговата липса най-вероятно ще доведе до това те да спрат да работят. Затова излизайте и не оставяйте нещата просто така – "Нито една повече!", допълни Константин Димитров.

"Момичета, излизайте от токсичните връзки, в които сте, защото никога няма да се променят нещата, колкото да се надявате и да ви обещават", каза още Ева Добрева.

Вижте още в прякото включване на Петър Дойкински

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руските ученици в 10. и 11. клас ще учат по нови учебници по история
Руските ученици в 10. и 11. клас ще учат по нови учебници по история
Бащата на Дебора на протеста: Искаме единствено и само справедливост
Бащата на Дебора на протеста: Искаме единствено и само справедливост