НОВИНИ

Над 50 000 деца са се върнали в клас за 6 години

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
12:27, 08.08.2023 (обновена)
Чете се за: 03:15 мин.
Образование
Слушай новината

С 40% е намалял делът на децата, които отпадат от клас през последните 6 години. За този период в класните стаи и в забавачките са върнати и спрени от напускане на учебните заведения над 50 000 деца.

Това стана ясно след заседание на звеното по така наречения механизъм за обхват, в което участва и премиерът Николай Денков.

Обсъждат мерки срещу отпадането от образователната система на деца и ученици

През миналата година един от екипите по механизма за обхват в Стара Загора се заел да върне в училище четвъртокласник.

"Той живее с дядо си и баща си на квартира, но силно казано на квартира, тъй като жилището представлява една стая. Нямаше врата, нямаше прозорци. Покривът беше също силно казано покрив", заяви Пенка Трандева, директор на СУ "Христо Смирненски", Стара Загора.

Бащата лекувал наркозависимост. Отсъствал често и така грижата за момчето оставала основно на дядо му. Детето било с овехтели дрехи. Нямало зимно яке, топли обувки и достатъчно храна.

"След като събрахме средства, облякохме го с всичко необходимо за зимния сезон, тръгна на училище. Започна да се усмихва, завърши НВО по математика с брой точки, който отговаря на оценка добър", допълни Пенка Трандева.

Според премиера Николай Денков най-голям риск да отпаднат от образователната система има при 5, 6-годишните и децата от 8., 9. и 10. клас. Преходът между 7. и 8. клас също е труден за децата.

"Много често това е свързано с малцинствените групи. Оттам и областите и общините, в които има специфични проблеми, са тези, в които има по-висок дял от тези групи", заяви премиерът Николай Денков.

Липсата на мотивация сред родителите и в общността е сред водещите причини за отпадане на деца от образователната система. Правителството предвижда стимули за училищата, които успеят да върнат и задържат деца от уязвими групи. А образователното министерство ще получава месец по-рано информацията за подлежащите на задължително обучение деца. Това ще помогне на екипите за обхват.

"Така че превантивно да могат екипите по обхват да посетят адресите, да говорят с родители. По всякакъв начин да мотивират и семейството, и общността повече деца да се върнат и останат в училище", каза още образователният министър Галин Цоков.

В механизма за обхват през тази година са сформирани над 1200 екипа. Част от тях вече събират информация за учениците, които не са участвали в надпреварата за гимназиите след 7. клас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борислав Крачанов: С всеки изминал мач играем по-силно
Борислав Крачанов: С всеки изминал мач играем по-силно
Филип Кръстев за трансфера си в Лос Анджелис: Това е най-доброто място за мен
Филип Кръстев за трансфера си в Лос Анджелис: Това е най-доброто място за мен