НОВИНИ

Руските ученици в 10. и 11. клас ще учат по нови учебници по история

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:20, 08.08.2023
Чете се за: 03:57 мин.
По света
Снимка: Pixabay
Слушай новината

В Москва бяха представени нови учебници по история за 10-и и 11-и клас. Одобрени от държавата, написани за рекордно кратко време и със съществена промяна в съдържанието. С тях ще се работи от 1 септември, а целта, твърдят властите, е да покажат на учениците истинските факти, най-вече по отношение на съвременната история на Русия.

"Това е единен държавен учебник по история. До голяма степен това е първият по рода си подобен учебник след разпадането на Съветския съюз", каза Владимир Мединский, президентски съветник.

Така Мединский, който е един от съавторите на учебниците, описа новите помагала, написани за по-малко от 5 месеца. Те са в две части - едната е обща история на света, а другата, която е по-голяма и като обем, описва историята на Русия. По думите на министъра на образованието Сергей Кравцов, до голяма степен е търсена синхронизацията и взаимните връзки - как събитията в Русия са повлияли на световните процеси.

"Президентът много пъти е казвал, че не може да се изкривява историческата памет, и е много важно в училище да се преподават обективни факти", каза Кравцов.

Най-осезаема е промяната на съдържанието на разделите, които описват последните десетилетия от историята на Русия. Според учебниците руските войници са "спасили мира" през 2014 година, при анексирането на Крим от Украйна, която многократно е определена като "нацистка държава". И още - основната цел на Запада е "дестабилизиране на ситуацията в Русия", като крайната цел е разделянето на държава и контрол над ресурсите й.

"Изцяло са преработени, пренаписани са кардинално разделите за 70-те, 80-те и 90-те години. Добавен е раздел от 2014 г. до днес, включително специалната военна операция", обясни още Мединский.

29 страници - толкова са посветени на т.нар. специална военна операция. Обяснението за началото ѝ е да "сложи край на борбата, започната от запада". Украйна многократно е наречена "изкуствена държава", което силно напомня за есе, писано от Путин и озаглавено "За историческото единство на руснаци и украинци". "Украинският неонацизъм", "Превратът в Украйна през 2014 г.", "Връщането на Крим", "Съдбата на Донбас", "Минските съглашения, какво представляваха те", "Специалната военна операция" - това са част от заглавията на уроците.

"Важно е учениците да разберат целите, до тях - на разбираем език, да стигнат наличните факти - в това число разцветът на неонацизма в Украйна, който виждаме, задачите на денацификацията и демилитаризацията. Има връзки към материали, за да могат учениците да видят какво наистина се е случило", каза Кравцов.

В учебниците пише още за фалшифицирането на историята от ЕС и САЩ, и за свалянето на паметници на съветските воини в различни европейски държави. Освен Мединксий, който е критикуван заради ултраконсервативните си възгледи, автор на помагалата е и Анатолий Торкунов - ректор на МГИМО и един от най-лоялните последователи на политиката на Кремъл. Според историци - извън и в самата Русия, текстовете са писани "на коляно" и засилването на "патриотичното" не винаги отговаря на фактите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Девойките на България до 18 г. са на победа от финал на Европейската отборна купа по тенис
Девойките на България до 18 г. са на победа от финал на Европейската отборна купа по тенис
Втори национален протест срещу насилието на жени в няколко града
Втори национален протест срещу насилието на жени в няколко града