НОВИНИ

Недостиг на специалисти по киберсигурност - започват обучения на студенти

bnt avatar logo
от БНТ
19:35, 08.08.2023
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

България е на предпоследно място от всички държави в Европейския съюз по отношение на прилагането на информационните технологии в обществените среди.

Изключително малко вече са и фирмите, които инвестират в обучението на служителите си в дигитални компетенции. Това заяви в Пловдив министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова.

Според специалисти обучението на децата в сферата на киберсигурността трябва да започне достатъчно рано, за да бъдат предпазени от опасностите в интернет пространството.

Във времето на дигиталната ера страната ни трябва да има обучени специалисти, които да я защитават, обясняват от Съюза за стопанска инициатива.

Затова в Европейския цифров иновационен хъб "Тракия" в Пловдив студенти и ученици се обучават в сферата на киберсигурността. Сред тях е Денис Петков, който е избрал и магистратура по киберсигурност.

"Има нужда от цифровизация на цялостната българска икономика, като тя трябва да се постигне по етичен и открит за всички заинтересовани страни начин", заяви Денис Петков.

За 14-годишната Галя Маркова е важно личната ѝ информация в интернет да е защитена, за да не стане обект на онлайн тормоз.

"Най-вече снимките, които качвам или снимките, които хората качват за мен, защото от това може да се разбере къде живея и доста лични неща за личния ми живот", коментира Галя Маркова.

Според преподавателя Петър Кънчев едни от най-разпространените заплахи в интернет остават фишинг имейлите, които хакерите ни изпращат.

"Работата е там, че те не използват технически средства за това нещо, а приложна психология, тоест как да ни подлъжат, ако е нещо, което страшно много ни въздейства върху емоциите, страх, има някаква спешност, някакво действие, което веднага може да направим", допълни Петър Кънчев, ръководител на обучителните програми.

Но фирмите инвестират в сигурността си чак след като пострадат, обясни Кузман Илиев от Съюза за стопанска инициатива. Затова и владеенето на дигитални компетентности е важно, заяви министър Шалапатова.

"Именно затова използваме ресурсите както на националния бюджет, така и на Плана за възстановяване и устойчивост и на програмата "Развитие на човешките ресурси". Близо 1 милиард лева за периода от тази година до 2026 година ще бъдат инвестирани в различни форми за дигитално обучение", каза още Иванка Шалапатова, министър на труда и и социалната политика.

Според специалистите друг проблем, по който трябва да се противодейства, е дезинформацията и хибридните войни в социалните мрежи.

Текст: Галена Паскова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Издирването на чудовището: Лох Нес спадна до рекордно ниски нива
Издирването на чудовището: Лох Нес спадна до рекордно ниски нива
Девойките на България до 18 г. се класираха на финал на европейското отборно първенство по тенис
Девойките на България до 18 г. се класираха на финал на европейското отборно първенство по тенис