НОВИНИ

Калин Стоянов: Директорът на Фронтекс подкрепя България за приемането в сухопътен Шенген

България има висока оценка от Фронтекс за нелегалната миграция, допълни вътрешният министър

bnt avatar logo
от БНТ
10:13, 29.02.2024 (обновена)
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Отлична оценка за охраната на браздата с Турция и трикратно увеличение на служителите на Фронтекс по нея още от 20 март - това обяви изпълнителният директор на Фронтекс Ханс Лейтенс, който посети заедно с вътрешния министър Калин Стоянов граничен пункт "Капитан Андреево".

България има висока оценка от Фронтекс за постигнатите резултати по линията на нелегалната миграция. Постигнат е спад от около 70 процента на броя на гражданите, които се опитват нелегално да преминат българо-турската граница, като това сравнение е направено със същия период на миналата година. Директорът на Фронтекс изрази пълната си подкрепа за нашето приемане в шенгенското пространство и по сухопътна граница до края на тази година, заяви вътрешният министър Калин Стоянов.

По думите му по-голям брой служители на Фронтекс ще бъдат позиционирани на българо-турската и българо-сръбската граница.

"Има много малко констатирани случаи, в които има данни, че българската гранична полиция е действала прекалено силово срещу опитващите се да влязат в страната. Взели сме мерки - дисциплинарни и наказателни. Сравнено с 2021 и 2022 през 2023 година тези случаи са изключителна рядкост", допълни Калин Стоянов.

Той поясни, че непрекъснато се провеждат обучения с цел да се ограничат такива случаи.

"От момента, в който сме поели ръководството на Министерството на вътрешните работи, случаите са 5. Служителите са наказани административно, няма уволнени", каза още Калин Стоянов.

"България има много важна роля в охраната на външната граница на Европейския съюз. Българската страна е важен партньор. Водим разговори за осигуряване на допълнително техническо оборудване и автомобили. Гарантирам пълна подкрепа в процеса на присъединяване на България към Шенген", заяви директорът на Фронтекс Ханс Лейтенс.

Той уточни, че увеличаването на броя на изпратените служители на Фронтекс по българо-турската граница ще се случи от началото на следващия месец.

"Беше отправена молба за три пъти увеличаване на броя на изпратените служители на Фронтекс по българо-турската граница. Това ще се случи от началото на следващия месец, бройката ще бъде увеличена и ще има между 500 и 600 служители на Фронтекс по българските граници", каза още Ханс Лейтенс.

Вижте още в прякото включване на Цанка Семерджиева.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пеевски към Денков: Нека си прибере самочувствието, той е просто един премиер, назначен от НС
Пеевски към Денков: Нека си прибере самочувствието, той е просто един премиер, назначен от НС
Приемането на бюджета на Варна за 2024 е отложено отново
Приемането на бюджета на Варна за 2024 е отложено отново