Камен Калев пред БНТ: Чест и голямо признание е да бъдем част от Официалната селекция на Кан

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска
20:59, 04.06.2020
Чете се за: 00:59 мин.
Животът

Ново постижение за българското кино. Филмът "Февруари" на Камен Калев е в Официалната селекция на Кан.

Въпреки че 73-тото издание се отменя заради COVID-19, от фестивала решиха да оповестят филмите, привлекли вниманието на водещи селекционери.

Дълго очакване, изолация, но успехът не закъснява. Новият филм на Камен Калев беше представен пред експерти от пет континента в онлайн изданието на "София Мийтингс". А после идва и новината, че "Февруари" е селектиран в основната програма на Кан. В почетния списък с 56 филма, българският режисьор се нарежда до имена като Франсоа Озон, Фернандо Труеба и Стив Маккуин.

Камен Калев: Това е най-престижният фестивал в света, с най-труднодостъпната селекция. За нас е чест и голямо признание да бъдем част от нея.

Г.Крайчовска : Но тази година няма да има реален фестивал, селекцията е направена. Натъжи ли ви това, че екипът няма да мине по червения килим?

Камен Калев: Много дълго чакахме, до вчера до излизането на новината искахме най-много да сме част от селекцията. Сега започваме да искаме и това, което нямаме. Ние имаме девиз на филма "Всяко зло за добро". Тази година е по-специална. Вярвам, че тя ще се запомни по друг начин и искрено се надявам филмът да получи по-различен старт от обикновените премиери в Кан.

Филмът е вдъхновен от истински истории, свързани с дядото на Камен Калев. Преоткрива емоциите и местата, свързани с тях. А докато снима, се ражда и синът му Андрей.

Камен Калев:Героят по естествен начин преживява сегашното, стои в сегашно време и посреща пътя, който му е определила съдбата без конфликт в него и без да съжалява.

Очакваме героите на "Февруари" тук - на големия екран и пожелаваме на филма много фестивални успехи, както казват от екипа "Всяко зло за добро".

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Отвориха лятната сцена в парка зад НДК
Отвориха лятната сцена в парка зад НДК
Премиерът инспектира строежа на обходния път на Габрово
Премиерът инспектира строежа на обходния път на Габрово