НОВИНИ

Камила Валиева може да бъде наказана за четири години за употреба на допинг?

Вяра Илиева
от Вяра Илиева
13:00, 28.09.2022
Чете се за: 02:22 мин.
Спорт
камила валиева
Слушай новината

Максималният срок на дисквалификация при потвърждаване на обвиненията за употреба на допинг срещу олимпийската шампионка по фигурно пързаляне Камила Валиева ще бъде четири години. Това съобщи генералният директор на Руската антидопингова агенция (РУСАДА) Вероника Логинова. Тя уточни, че все още не може да се посочи датата на изслушването, но то ще бъде през октомври.

"В кодекса можем да видим какви санкции са предвидени, стандартният срок е четири години. Но в различни ситуации могат да се вземат различни решения в зависимост от обстоятелствата. Каква санкция ще издаде Дисциплинарната комисия, ние не можем да знаем", казва Логинова.

През септември РУСАДА обяви завършване на разследването, а сега Дисциплинарната комисия трябва да излезе с решение за наказанието. Световната антидопингова агенция (УАДА) си запазва правото да оспори санкцията.

Решението на Дисциплинарната комисия по случая с Камила Валиева може да не бъде оповестено официално, тъй като спортистката е непълнолетна.

"Има специални правила за публично оповестяване на защитено лице. Все още не мога да кажа дали ще бъде публикувано или не", каза Логинова.

В пробата на Валиева от 25 декември 2021 година беше намерен забранения препарат триметазидин. На 8 февруари 2022 година Руската антидопингова агенция (РУСАДА) наложи временно отстраняване на Валиева, която още на следващия ден успешно оспори това наказание пред независимия дисциплинарен комитет. "Б" пробата на рускинята също даде положителен резултат.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи:
Instagram: https://go.bnt.bg/instagram
Facebook: https://go.bnt.bg/facebook
LinkedIn: https://go.bnt.bg/linkedin
TikTok: https://go.bnt.bg/tiktok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почти без валежи днес, температурите ще са между 23° и 28°
Почти без валежи днес, температурите ще са между 23° и 28°
Пловдив ще бъде домакин на световното по гребане за младежи до 19 години през 2026 г.
Пловдив ще бъде домакин на световното по гребане за младежи до 19 години през 2026 г.