НОВИНИ

Кандидат-студенти: Кои са най-предпочитаните университети и специалности?

Софи Цветкова
от Софи Цветкова
07:17, 07.06.2022
5064
Чете се за: 03:20 мин.
Образование
Слушай новината

Динамична кандидатстудентска кампания се очертава и тази година, особено и с промените в образователната система, които бяха въведени преди няколко години, защото и сега частично ще можем да видим резултатите от тях. Отлив на кандидати за университети в чужбина няма, по-скоро се запазва тенденцията от предходните години.

Разбира се, специалности и държави, в които обучението се провежда на английски език, си остават най-предпочитани сред кандидат-студентите. Но Великобритания далеч не е в челните места, причината, разбира се, е Брекзит и непосилните студентски такси, които малко хора вече си позволяват.

Вместо Великобритания все повече абитуриенти се насочват към Нидерландия - една държава, която предлага голям избор от бакалавърски и още по-голям избор от магистърски програми на английски език. Характерно за Нидерландия, Ирландия и Великобритания е, че там са най-ранните кандидатури, които започват още през септември - октомври, докато в немските и австрийските университети това се случва доста по-късно, тъй като те искат кандидатстване директно с диплома, която не е налична на този ранен етап. Други предпочитани държави са Германия, Италия частично и Испания, като Испания тази година предлага значително повече възможности.

Когато говорим и за най-предпочитаните специалности сред кандидат-студентите определено на първо място се класират компютърните науки и всичко онова, което е свързано с дигитални умения. Голям интерес и търсене има за дизайн и анимация. Психология, икономика, право и международни отношения традиционно си остават желани специалности от студентите.

Медицина пък предимно записват младежите, които избират университети в Германия и Австрия, като Биомедицината определено набира популярност все повече.

Студентите, които сега им предстои бакалавър, предпочитат да учат присъствено, така че и ако избират университет в чужбина, това им е много важно. По малко по-различен начин стои въпросът за тези, които им предстои да запишат магистър. И особено ако са завършили бакалавър онлайн, защото повечето вече са си намерили стаж или работа и не искат да напуснат и по-скоро търсят алтернативи, т.е. университети, които са изцяло онлайн. В тези случаи държавата не играе кой знае каква роля, по-скоро учебната такса е определящ фактор. Например Америка и Австралия набират популярност в това отношение.

Какво споделиха консултантите за висше образование, както и самите кандидат-студенти - вижте във видеото

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дания записа втора победа в Лигата на нациите
Дания записа втора победа в Лигата на нациите
Руският представител в ООН напусна заседание на Съвета за сигурност
Руският представител в ООН напусна заседание на Съвета за сигурност