НОВИНИ

САЩ: Решението за самолета на Лавров е взето независимо и не е наложено отвън

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
06:12, 07.06.2022 (обновена)
7314
Чете се за: 03:47 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

По темата с осуетеното посещение на Сергей Лавров в Белград. България следва политиката на Европейския съюз, увери днес премиерът Кирил Петков. А сръбският президент Александър Вучич изрази разочарованието си от провалената визита на руския първи дипломат.

"България няма да е страната, която нелегално да пуска руски министри", заяви премиерът Кирил Петков.

България, Северна Македония и Черна гора са упражнили суверенното си право да затворят въздушното си пространство и решението им да не допуснат самолета на Сергей Лавров, не е наложено отвън. Това заяви говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

"Това са самостоятелни решения относно въздушното пространство на тези три суверенни държави. Те отразяват решителността на Европа да държи Русия отговорна за непровокираната и неоправдана агресия в Украйна. Призоваваме Сърбия да се състредоточи върху заявената от нея цел - членство в ЕС, включително да уеднакви външната си политика и политиката за сигурност с тази на останалата част от Европа", Нед Прайс, говорител на Държавния департамент на САЩ.

Сръбският президент Александър Вучич изрази разочарование и несъгласие с опита, по думите му, да се възпрепятства диалога между Сърбия и Русия. Белград ще отстоява правото си да взима своите решения независимо.

"Разочарован съм от цялостната атмосфера, която се създаде в Европа, а и по света, във връзка с визитата на Сергей Лавров в Сърбия. Не съм виждал подобна истерия насочена към малка държава като нашата от много време. Трябва да ускорим процеса по нашата интеграция в Европа, дори това да ви звучи противоречиво в момента. Защото това е най-доброто решение за Сърбия".

Премиерът на Черна гора Дритан Абазович обясни, че страната му е действала както всички останали, въвели санкции срещу Русия. Външният министър на Северна Македония Буяр Османи коментира, че двустранните отношения между Белград и Скопие са добри, но за да продължат да бъдат такива, двете държави трябва да изповядват еднакви ценностни. Северна Македония осъжда руската агресия в Украйна и решението да не бъде допуснат самолетът на Сергей Лавров, е съгласно наложените санкции, завършва той.

В сутрешния блок на БНТ анализатори определиха поведението на Москва като тест за българските власти.

"Определено е провокация, тъй като решщението за санкции на ЕС е много ясно и е от много време. По-скоро това е проверка на интегритета на българското правителство, натиск върху България и в някаква степен да бъде показано, че натискайки отделно взети страни, относително слаби, като Черна гора, Северна Македония и България, слаби според руснаците, ще покажат, че санкциите не работят и има разцепление", обясни Велизар Шаламанов.

Като "безпрецедентна" и "враждебна проява" определи случилото се руският външен министър Лавров. Още вчера той заяви, че Москва е отправила покана за посещение към сръбския външен министър.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Макрон е готов да организира среща София-Скопие в Париж
Макрон е готов да организира среща София-Скопие в Париж
Възстановяват електронното изплащане на юнските пенсии
Възстановяват електронното изплащане на юнските пенсии