НОВИНИ

Как да летуваме безопасно на неохраняемите плажове и водоеми?

bnt avatar logo
от БНТ
20:53, 06.06.2022
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

От началото на лятото на много места в страната е в сила забрана за влизане в реки и язовири. Оказва се, че около реките и неохраняемите плажове по морето няма кой да осъществява пряк контрол, а за сигурността в изкуствените водоеми отговарят наемателите.

Екипите на "По света и у нас" във Велико Търново и Бургас потърсиха отговорите от институциите и опитните спасители, какви мерки за сигурност могат да бъдат взети и какви рискове крие плажуването на тези места.

Васил Алексиев е дългогодишен спасител и инструктор по водно спасяване в Крайморие. Казва, че не са рядко случаите, когато хората надценяват възможностите си и влизат неподготвени във водата на безстопанствени плажове.

"Именно, защото те са на различна височина. Има ги високо в планината, язовири, микроязовири, там водата не е течаща, а там, където е течаща, крие опасности, че отдолу са скали. Най-опасно е морето, затова деца без надзор не трябва да има във водата", предупреждава Васил Алексиев – старши спасител и инструктор по водно спасяване.

В област Велико Търново е в сила заповед за забрана за къпане в неохраняеми водоеми, но въпреки това се оказва, че няма кой да осъществява контрол за спазването ѝ и да налага глоби.

"Естествените водоеми, реките, законът не задължава някой орган да ги охранява. Опасни и много на брой са изкуствените водоеми са язовирите. Направихме проверка, кметовете на общините за язовирите, които са публична – общинска собственост вече са издали такава заповед", каза Огнян Стоянов – зам. областен управител на Велико Търново.

Въпреки че никой официално не може да осъществява пряк контрол около реки и неохраняеми плажове, от институциите призовават да не рискуваме и да бъдем внимателни и добре оборудвани, когато посещаваме такива места.

Репортери: Мирела Дончева, Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вучич след отмененото посещение на Лавров: Срещу Сърбия са насочени организирани атаки
Вучич след отмененото посещение на Лавров: Срещу Сърбия са насочени организирани атаки
Златомир Загорчич: Славия ще гони по-предно класиране през новия сезон
Златомир Загорчич: Славия ще гони по-предно класиране през новия сезон