НОВИНИ

Какво предвижда актуализацията на бюджета?

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:28, 06.06.2022
Чете се за: 02:42 мин.
У нас

6,23 милиарда лева ще достигне дефицитът по държавния бюджет. Увеличението на пенсиите ще се финансира с евросредства. Това показва публикувания от Финансовото министерство проект за актуализация на държавния бюджет.

Актуализираният бюджет предвижда увеличение на пенсиите по правилото - всички с 10% и след това прибавяне на добавката от 60 лева. Минималната пенсия ще достигне 467 лева, а максималната - 2000 лева от 1 юли. Това ще струва на държавата 1,4 млрд. лева като парите ще дойдат от Европа.

"Прави се опит за преконфигуриране на пенсионната система без да се прави реформа. Вкарването на тези 60 лева дебалансират изцяло принципа на действие на цялата осигурителна система", коментира Щерьо Ножаров, икономически съветник на Българската стопанска камара.

Хлябът ще има нулева ставка. Въвежда се по-висок акциз за цигарите и тютюневите изделия. Очаквано се променят ставките по ДДС като се намаляват до 9% тези за отоплението и природния газ, но се увеличава ставката за вино и бира на 20%.

"Това реално е изненадващо за бранша и проваля неговите инвестиционни намерения", коментира Ножаров.

Данъчните облекчения за родители на деца под 18 години се увеличават съответно на 6000 лева за едно дете, 12 000 лева за две и 18 000 лева за три и повече. За децата с увреждания са предвидени облекчения от 12 000 лева.

"Липсват антиинфлационни мерки, предвидените мерки категорично няма да променят или да намалят инфлацията. Липсват и мерки, насочени към икономическия растеж", коментира макроикономистът.

В своята прогноза Министерството на финансите залага средногодишната инфлация за 2022 година да достигне 11,9% като само храните ще се увеличат с над 23 на сто към края на годината.

С промените се увеличават приходите с 1,6 млрд. лева и разходите с почти 2 милиарда. Дефицитът достига 6,2 млрд. лева или 4,1% от БВП.

Как да управляваме парите си в период на криза? Важните въпроси за антикризисните мерки на правителството, възможностите за оцеляване на бизнеса и помощта за гражданите може да зададете в нашия сайт на BNTNEWS.BG/me. Ние ще потърсим от специалисти най-точните и изчерпателни отговори.

ВСИЧКО ВАЖНО ПО ТЕМАТА КРИЗА&ПАРИ МОЖЕ ДА ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Томаш започва изграждането на изцяло нов Локомотив (Пловдив) (Видео)
Александър Томаш започва изграждането на изцяло нов Локомотив (Пловдив) (Видео)
Софтуерни дефекти причиняват проблеми с електронните направления, повечето вече са отстранени
Софтуерни дефекти причиняват проблеми с електронните направления, повечето вече са отстранени