НОВИНИ

Русе се възстановява от сутрешната буря, над 300 служители разчистват щетите

bnt avatar logo
от БНТ
16:38, 06.06.2022
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Силна буря и градушка опустошиха рано тази сутрин Русе. Щетите са осезаеми - съборени дървета и електрически стълбове, блокирано улично движение, наводнени главни пътища, мазета, складове, забавяне на пътнически влакове. За няколко часа спря и градският транспорт.

10 минути градушка и 17 литра дъжд на квадратен метър бяха достатъчни, за да опустошат Русе. Градът буквално остана парализиран с часове, хаос и задръствания попречиха на хората да стигнат навреме на работа, а кметът Пенчо Милков призова гражданите да не пътуват с автомобилите си, докато аварийните екипи не разчистят изкоренените дървета.

Къде наистина, къде на шега, в социалните мрежи се появиха публикации за набиране на гондолиери, които да превозват клиентите до голям хранителен магазин, който остана в капана на водната стихия. В следобедните часове обаче обстановката се нормализира. Доброволци също се включиха в отстраняването на щетите. А Общината ще кандидатства за средства пред Междуведомствената комисия по бедствия и аварии.

Автомобил беше погълнат от внезапно образувала се яма на ул. „Македонска". Шофьорът едва се измъкнал.

Пожар в трафопост допълнително усложни работата на огнеборците. Стихията отвя временния покрив на сградата на операта. Сцената е прогизнала.

„Не сме очаквали такъв порой. До 2 - 3 дни очакваме кран и продължаваме с ремонта", каза Пламен Бейков, директор на Държавна опера-Русе.

Цяла сутрин русенци разчистваха счупени клони и стъкла пред домовете си. Доброволци изнасяха нападалите дървета и клони в парка.

Над 300 общински служители работят на терен, но щетите са големи и отнема време да реагират на подадените 200 сигнала. Всички изкопи, направени по мащабния ВиК проект в Русе, са затлачени.

"Влязохме във връзка с фирмите, които извършват ВиК ремонтите, защото съм информиран за свличания на огромни земни маси, включително автомобил. Те трябва да вземат мерки", каза Пенчо Милков, кмет на Община Русе.

Очаква се разчистването на града да продължи и утре.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Здравният министър осъди агресията срещу медиците в Спешния център в Самоков
Здравният министър осъди агресията срещу медиците в Спешния център в Самоков
Джеймс Милнър подписа нов договор с Ливърпул
Джеймс Милнър подписа нов договор с Ливърпул