НОВИНИ

Украйна поиска с нота оръжие от България (ОБЗОР)

Николай Минков
от Николай Минков
17:49, 06.06.2022
Чете се за: 05:52 мин.
У нас
Слушай новината

Украинският посланик официално, с нота, пак поиска България да предостави оръжия на Украйна. Преди месец парламентът одобри предоставянето на военнотехническа помощ за Украйна, която изключва оръжия и боеприпаси.

Армията ни разполага със съветски образци въоръжение и техника, с които оперира и украинската. Страната ни потенциално може да осигури бройки от базовия танк Т-72, 152 мм гаубици, минохвъргачки, системите за залпов огън "Град", зенитни ракетни комплекси С-300 и Бук-М1, а така също тактически ракетен комплекс "Точка-У". С решение на парламента от 4 май обаче страната ни може да окаже само военнотехничаска помощ, изразяваща се в ремонта на украинска военна техника в заводите "Терем". Новото Искането на Киев бе повод за коментари от изпълнителната власт, парламентарните групи и президентството.

В Министерството на външните работи са получили днес нотата на украинския посланик и са я препратили към компетентните ведомства. От Министерството на отбраната обясниха за "По света и у нас", че техните действия се определят от решението на парламента за оказване само на военнотехническа помощ.

"Няма законова разпоредба, която да дава правото на Министерството на отбраната самостоятелно да изнася оръжия. Що се касае до Украйна, знаете, че има решение на НС и ние като институция го изпълняваме", коментира Митко Димитров, директор на Дирекция "Връзки с обществеността" в Министерство на отбраната.

Министърът на икономиката и лидер на БСП Корнелия Нинова публикува лаконична позиция.

"Няма нужда МВнР да изпраща искането на Украйна в Министерството на икономиката и индустрията. Народното събрание реши - България няма да изнася оръжия за Украйна. Казусът е затворен", посочва Корнелия Нинова.

Според най-голямата парламентарна партия е нужна повече информация за искането преди да се предприемат действия.

"Всъщност всеки може да поиска нещо. Въпросът е, че след като има едно решение, което е гласувано в пленарна зала, ако има промяна на това решение, би трябвало да има съвсем ново решение, по което пак НС да се изкаже. Въпросът е какви са възможностите на българската държава по исканията. Според мен най-вероятно ще трябва да извикаме г-ж Генчовска да ни запознае с технологията, тъй като нямаме данни. Единствено сме чули това, което публично заяви посланикът", заяви Настимир Ананиев от "Продължаваме промяната".

Искането за военна помощ от Украйна е естествена и логична стъпка, предвид развитието на войната и то трябва да се обсъди, коментират от "Демократична България".

"Знаете позицията на ДБ от самото начало на конфликта включваше и изпращане на оръжие - леко, тежко, каквото се прецени, че има необходимост, така че ние подкрепяме разглеждането на това искане както на ниво МС, до който е адресирано и ако се прецени да бъде сезирано и Народното събрание", каза Атанас Славов от парламентарната група на "Демократична България".

От "Има такъв народ" завиха, че има договорка между коалиционните партньори, при промяна по отношение помощта за Украйна, тя да се обсъди от парламента.

"Никой нямо право на самосиндикални решения. Едно такова нещо, въобще ако стигне до разглеждане в парламента, трябва да влезе в пленарна зала и да получи, дали ще е "за" или "против", възможно най-широк обхват от гласове. Според мен, след като вече има решение на парламента по този казус, ние трябва да се съобразяваме с него, а дали ще има ново предложение, предстои да разберем", коментира Станислав Балабанов от ИТН.

А от ГЕРБ напомниха:

"ГЕРБ беше първата политическа сила, която внесе в парламента законопроект за оказване на цялостна военна помощ на Украйна. Управляващото мнозинство отхвърли предложението. Сега с интерес ще наблюдаваме поведението на партиите в управляващата коалиция по повод новото искаме на украинския посланик за гаубици и ракети".

От "Възраждане" осъдиха искането на Украйна и поискаха отзоваване на посланика.

"Що се отнася до самия акт на украинския посланик, смятам, че той е меко казано нагъл и има достатъчно голямо основание, за да се поиска екстрадирането му от страната и обявяването му за персона нон грата", заяви Костадин Костадинов.

Вицепрезидентът Илияна Йотова също коментира искането.

"Буди недоумение фактът, че такива важни новини научаваме от чужди посолства. В случая от украинското посолство. Питам се кога ние като общество и българи щяхме да научим за новата молба от страна на украинската държава", каза Йотова.

До момента единствената военнотехническа помощ, която можем да предоставим, следствие решението на парламента, е ремонт на военна техника в заводите "Терем".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преобразяват благоевградския квартал "Вароша" с художествено осветление
Преобразяват благоевградския квартал "Вароша" с художествено осветление
Катастрофа между ТИР и автобус край "Дунав мост", три жени са леко пострадали
Катастрофа между ТИР и автобус край "Дунав мост", три жени са леко пострадали