НОВИНИ

Затворено небе: България, РСМ и Черна гора не пуснаха самолета на Лавров до Белград (ОБЗОР)

Фани Аронова
от Фани Аронова
18:09, 06.06.2022
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

България, Черна гора и Северна Македония не разрешиха полет до Сърбия с министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров.

Българското външно министерство обясни, че не е дало дипломатическо разрешение за руския полет над наша територия, защото Лавров е включен в списъка с лица с ограничителни мерки в ЕС. Кремъл определи решението като враждебен акт. Президентът на Сърбия Александър Вучич ще направи официално изявление по случая довечера.

МВнР потвърди за спрения полет на Лавров

Въздушното пространство на България е затворено за самолети на Руската федерация още от края на февруари, с решение на страните от ЕС заради инвазията в Украйна. Москва реагира остро. На специална пресконференция самият Лавров нарече отказите "безпрецедентни". По думите му това лишава Сърбия, която е суверенна държава, "от правото ѝ да провежда външна политика".

"Западът показва ясно, че не се притеснява да използва каквито и да било неподходящи методи за поддържане на натиск. Многократно сме виждали подобно лицемерие и преди, включително по време на трагичната бомбардировка на Югославия през 1999 г., от онези, които смятаха, че са спечелили Студената война и са получили правото да изграждат света по свой собствен модел", коментира Сергей Лавров.

Снимки: БГНЕС

Според министъра трите страни ще обяснят, че са получили нареждане от Европейския съюз и НАТО, а двете организации ще кажат, че държавите сами са взели решенията. Кремъл окачестви решенията на София, Скопие и Подгорица като "враждебни действия".

Зам.-председателят на Съвета на федерацията Константин Косачов посочи, че е нужна твърда реакция. Шефът на "Роскосмос" пък заплаши с най-новите балистични ракети, способни да носят ядрени бойни глави.

"В какво е добра "Сармат"? Тя няма да иска съгласие за полет от страхливите българи, злопаметните румънци и предалите нашата обща история черногорци. Както и от шведите", написа Дмитрий Рогозин в Туитър.

След като увери, че никой няма да разруши отношенията между Москва и Белград, Сергей Лавров съобщи, че е поканил сръбския външен министър в Москва и се надява самолетът му да не бъде спрян.

В Белград съжаляват за провалянето на визитата. Премиерът Ана Бърнабич нарече ситуацията "извънредно сложна". Вътрешният министър на Сърбия посочи в изявление:

"Онези, които попречиха на пристигането на Сергей Лавров, не искат мир, те мечтаят за поражението на Русия".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Софтуерни дефекти причиняват проблеми с електронните направления, повечето вече са отстранени
Софтуерни дефекти причиняват проблеми с електронните направления, повечето вече са отстранени
Хебър (Пазарджик) отмъкна австрийски национал от Нефтохимик 2010 (Бургас)
Хебър (Пазарджик) отмъкна австрийски национал от Нефтохимик 2010 (Бургас)