НОВИНИ

Софтуерни дефекти причиняват проблеми с електронните направления, повечето вече са отстранени

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
18:16, 06.06.2022 (обновена)
Чете се за: 03:17 мин.
Още
Слушай новината

Софтуерни дефекти са причината за проблемите с издаването на електрони направления, обясни шефът на най-големия доставчик на медицински софтуер на среща със здравния министър.

Той е уверил Асена Сербезова, че повечето дефекти вече са отстранени. Лични лекари заявиха, че вече могат да издават направления, но лаборатории и специалисти връщат пациенти. Искат от тях номера на направлението на хартия, защото трудно успяват да открият талона по ЕГН.

6 дни след забраната за издаване на хартиени направления д-р Спасов получава последната актуализация на софтуера и може да издава безпроблемно електронни направления на пациентите си. В лабораториите и при специалистите обаче хората отново се сблъскват с проблемите на системата.

"Все още колегите продължават да искат от нас документите на хартия, което не е редно и е забранено или пък звънят да им дадем прословутия номер в Националната информационна система. И това създава допълнително затруднение сред пациентите", казва д-р Мирослав Спасов - общопрактикуващ лекар.

Според правилата, разписани от здравните власти, пациентите могат да използват електронното направление с ЕГН-то и датата, на която е издадено.

"Препоръчваме пациентите да имат НРН със себе си. Тоест специалисти или лекарите да разпечатат НРН. За да могат да бъдат коректно и бързо обслужени. По ЕГН също е възможно, но на този етап нещата стават по-бавно", каза Йордан Йорданов.

Йорданов - управителят на софтуерната компания, която според здравните власти e неглижирала въвеждането на електроните направления, заяви, че не е имало забавяне при обновяването на софтуера на медици, лаборатории и специалисти.

"Системата работи на 1 юни. Просто има различни проблеми от различно естество на различни места. Примерно: операционна система, драйвър за съответната операционна система", коментира той.

Системата за електронни направления изпрати мъж на преглед при гинеколог

Тепърва ще се изчистват проблемите при медици с остарели компютри и лоша интернет връзка.

"Ако работя в офлайн режим, пациентът отива при специалиста. Ако и специалистът няма стабилна интернет връзка, той не може да изтегли направлението. Вариантите са или пациентът да чака, или да си плати", коментира д-р Спасов.

От Лекарския съюз поискаха лекарите да могат да издават и хартиени направления до 15 юни. От Здравото министерство заявили пред управителя на софтуерната компания, че отсрочка няма да има.

Предвижда се въвеждане на стандарт с изискванията за доставчиците на софтуер за лекари, фармацевти и зъболекари. А от 1 август влизането в болница ще става само с електронно направление.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво предвижда актуализацията на бюджета?
Какво предвижда актуализацията на бюджета?
Затворено небе: България, РСМ и Черна гора не пуснаха самолета на Лавров до Белград (ОБЗОР)
Затворено небе: България, РСМ и Черна гора не пуснаха самолета на Лавров до Белград (ОБЗОР)