НОВИНИ

Първото класиране на първокласниците в София е вече факт

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:35, 06.06.2022
Чете се за: 03:27 мин.
Още
Слушай новината

Първото класиране на първокласниците в София е вече факт. 460 са децата, които не бяха приети и ще чакат второто, за да разберат къде ще учат. Общо над 10600 ученици са кандидатствали в 158 общински училища. За втора поредна година класирането е електронно, което улеснява родителите, директорите и учителите.

Няколко минути след обявяването на резултатите нетърпеливи родители вече записаха децата си в 32-ро училище. И тази година то е едно от най-предпочитаните.

"Училището е избрано съвсем целенасочено, голямото ми дете завърши тук до 4-ти клас. Изключително добра подготовка, доволна съм, спокойна съм в това училище", заяви Наталия Коджабашийска, родител.

През последните години предпочитанията са към паралелките с испански и немски език. През септември за първи път прага на 32-ро училище ще прекрачат 144 деца от близо 600 кандидати.

"В нашето училище на второ класиране миналата година имахме 2 - 3 места, които веднага се запълниха, така че в училищата, които са много желани, това се случва на практика. За съжаление, има училища, където не могат да приемат всички ученици, които са в първа група, т.е. това са населените, много населените с млади хора райони".

Именно такъв е проблемът на Милана и на сина ѝ Марин. Кандидатстват за 5-о основно училище "Иван Вазов" в район "Витоша". На първо класиране не е приет.

"Това беше училището, където той имаше шанс да влезе, това е единственото училище, в което той се води първа група, което е до блока. Във всички останали той се води 4-та група, всъщност шансът там намалява прогресивно. Не знам какво да му кажа, когато ме попита къде ще учи", каза Милана Георгиева, родител.

Милана вижда решение на проблема в откриването на още паралелки или в строежа на нови училища.

"За моето дете решение няма в момента, но може да има за тези след 5 години, например", каза Милана Георгиева.

А в момента за родителите е важно да знаят, че ако запишат детето си на първо класиране, то губи правото да участва в следващите.

"Ако родителят не е съгласен с това училище, не е най-желаното от него, където е попаднало детето на първо класиране, той може да участва при второ класиране, ако отиде на място в училището и се отпише или не се запише", заяви Мария Минчева, директор на дирекция "Образование" в Столичната община.

Приетите на първо класиране трябва да бъдат записани до 17.00 часа на 17 юни.

Второто класиране ще стане ясно на 20 юни, след това има още две - на 27 юни и на 4 юли.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Златомир Загорчич: Славия ще гони по-предно класиране през новия сезон
Златомир Загорчич: Славия ще гони по-предно класиране през новия сезон
Държавата ще подпомага с 356 лв. месечно украинските бежанци, започнали работа
Държавата ще подпомага с 356 лв. месечно украинските бежанци, започнали работа