НОВИНИ

Министерството на туризма очаква силен летен сезон

bnt avatar logo
от БНТ
20:48, 06.06.2022
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

По-силен сезон от миналогодишния, който ще доближи нивата от 2019 година - такива са прогнозните очаквания на Министерството на туризма в началото на лятото.

По думите на министър Христо Проданов България ще компенсира отсъствието на летовници от Русия и Украйна с туристи от други европейски държави.

В момента цената на една нощувка в 4-звезден хотел ол инклузив в курорта "Златни пясъци" започва от 50 евро на човек. Увеличението в сравнение с миналата година е по-малко от 10%.

"Има завишение на цените на рецепция за индивидуални туристи. Там завишенията са по-драстични, достигат до 15% и това неминуемо ще се отрази върху пакетите", казва проф. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара.

В един от хотелите край Варна отчитат спад на резервациите. Заетостта тук е между 40 и 60 на сто при база от 500 легла. Ковид пандемията от последните две години пък е променила навиците на туристите. Те все по-малко се възползват от ранните записвания заради несигурността.

"Сега сме свидетели на last minute записвания, т.е. в последната минута и без туроператори, директно на електронните платформи. Записванията са много малко напред и в последния момент хората се записват по ред причини, една от които е и войната", казва Атанас Карагеоргиев, хотелиер.

И ако на туристическия бранш му се налага да развива бизнеса си ден за ден, то държавата иска да вложи усилия в дългосрочен план. Амбицията е германските туристи да се увеличат от 760 000 за миналата година на милион и половина през 2023 година.

"Ще има посещение на експертна група от най-голямата им организация DRV, където членуват около 90% от всички туроператори в Германия и идеята е отново да доведем тук германците, защото това е структуроопределящ пазар, да видят как се развиват нещата", обясни Илин Димитров, председател на парламентарната комисия по туризъм.

България проявява гъвкавост по отношение на туризма, пренасочвайки средствата за реклама, предвидени за руския и украинския пазар, към други държави, заяви министър Проданов. По този начин страната ни ще компенсира загубите с туристи от Централна и Западна Европа, както и от Балканите.

"Най-добре вървят резервациите от Полша. Започнаха в последно време от Германия доста добре. От Унгария и Чехия също ще имаме ръст, Сърбия и Македония. От Израел и Великобритания се наблюдава засилен интерес от предходните години", коментира Христо Проданов.

Според министъра България е все още бяло петно на картата на Европа по отношение на къмпинг туризъм. Това е причината Министерството на туризма да разработва наредба, която да регламентира местата, подходящи за къмпинг, а също и кой ще събира таксите - общините или държавата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как да летуваме безопасно на неохраняемите плажове и водоеми?
Как да летуваме безопасно на неохраняемите плажове и водоеми?
Първото класиране на първокласниците в София е вече факт
Първото класиране на първокласниците в София е вече факт