НОВИНИ

Кандидат за общински съветник влезе в пререкания с протестиращите в Перник

bnt avatar logo
от БНТ
12:48, 29.10.2023 (обновена)
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
Слушай новината

Изборният ден в Перник започна нормално във всички 141 секции. Там за кметското място се състезават 7 кандидати.

Жители на квартал Църква се събраха тази сутрин защото, от петък нямат вода. От ВиК им казват, че търсят повредата. През вчерашния ден водата за малко е била пуснато, но но след дълго, спряна отново.

Протестиращите блокираха основния път за влизане в квартал Църква. Те се разделиха в мненията си дали днес да на местните избори трябва или не трябва да гласуват.

Стигна се и до напрежение при блокадата. Полицията отклонява движението.

Бивш кмет на квартала и понастоящем кандидат за общински съвет влезе в словесен сблъсък с протестиращите. Този словесен сблъсък прерасна във физическа саморазправа. Наложи се и намесата на полиция, които изведе кандидата общински съвет.

"Нямаме мотивация, събрали сме тук, ето там е нашата изборна секция, не сме отишли да гласуваме все още, тъй като погледнато нормално ние не можем да си покрием първичните човешки нужди", заяви Ивета Величкова, жител на квартал Църква.

"С две деца съм и не ме питайте какво е вкъщи", уточни Алекса.

"Аз гласувах.Чувствам се длъжна за опазването на реда, за спазването на правилата и искам нещо да се промени в нашия квартал", каза друг жител на Църква.

"Аз няма да гласувам поради простата причина, че трети ден нямаме вода", коментира Любенова, жител на квартал Църква, гр. Перник.

"Гласувах и се надявам всички хора да гласуват, ама всички. До един. Да си дадат гласа и дано да има полза от това, дано", обясни Мария Ставрева.

Към този момент няма големи опашки или струпване на гласуващи. Хората изчакват търпеливо. Няма сериозни сигнали за нарушения.

"Изборният ден протича нормално. Основните сигнали са от избиратели, които са в списъка на заличените лица заради адрес извън България или заявления за гласуване по настоящ адрес. Други по-сериозни нарушения няма", каза Румяна Петрова - председател на ОИК Перник.

Протестиращите многократно повториха, че не желаят тяхната демонстрация да се политизира, защото са затворили пътя заради съществуващи от много дълго време проблеми с водата.

"Бившият кмет на селището политизира системата. Ние за едно сме се събрали, той за друго дошъл", заяви Славчо.

"Не мисля, че местото му беше тука. Сутринта дойде едно момче кандидат и ние му казахме, че не искаме да се политизира протеста и той си отиде. Постъпи като мъж", обясни Елица.

Избирателната активност в Перник към 11 ч. е малко над 12%.

Автор: Милена Кирова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хари Кейн коментира гола си от центъра
Хари Кейн коментира гола си от центъра
Експеримент на БНТ: Колко минути отнема гласуването на хартия
Експеримент на БНТ: Колко минути отнема гласуването на хартия