НОВИНИ

Кандидатът за президент на БФС Георги Градев представи програма и визия за управлението си

Той има намерение да участва в изборите за наследник на Борислав Михайлов на 15-и март

Георги Градев
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
17:50, 26.02.2024
Чете се за: 04:50 мин.
Спорт
Слушай новината

Георги Градев, който се занимава със спортно право, представи програма и визия за управлението на Българския футболен съюз. Градев, който е бивш вратар от школата на Левски и след това е играл на този пост у нас и зад граница, има намерение да участва в изборите за наследник на Борислав Михайлов на 15-и март в хотел "Маринела", но за момента все още не е издигнат от нито един клуб. Това може да стане до четвъртък, когато изтича и крайният срок.

До момента кандидатури са издигнати на Михаил Касабов (от Славия), на Георги Иванов (от Добруджа 1919), на Димитър Бербатов (от Пирин Гоце Делчев) и на Манол Иванов (от Футболна Академия Арес София). Очакванията са до четвъртък да има такива официални анотации в полза на Градев, на Христо Крушарски и на Илиан Стоянов, бивш национал и защитник на Левски (Сф).

Борислав Михайлов подаде оставка в края на ноември, след като 11-ият месец на 2023-а година се оказа безконтролно бурен за него. Европейската квалификация между националните отбори на България и Унгария беше поставена под въпрос до последния момент, макар да се проведе все пак на националния стадион. А по време на срещата, както и след нейния край се стигна до сблъсъци, пострадали хора и много щети.

За да представи програмата си, Градев използва страницата Георги Градев за Президент на БФС в социалната мрежа фейсбук. Тя е наречена "Експертна програма за развитие на българския футбол". На 43 слайда в документ в пауър-пойнт формат са представени следните точки: визия, правна уредба, инфраструктура, аматьорски футбол, професионален футбол, професионална подготовка, женски футбол, футзал, съдийство, международни отношeния, дигитална стратегия, маркетинг и комуникация, взаимодействие с държавата и общините, външни предпоставки за изпълнение на програмата.

Градев обръща внимание и на човешкия фактор – демографски и социален, както и как се е променила картината и евентуалния подбор на млади футболисти. Той отчита 11% спад в интереса към футбола във възрастовата група 25-34 години и 11% по-малко млади хора (18-24) играят футбол през 2023 г. в сравнение с 2016 година. Наблюдава се тенденция децата над 14 и над 18 години да се отказват от редовния спорт, като процентът на отпадащите е значителен. Някои региони и населени места изобщо не получават достъп до възможности за спорт, пише в стратегията.

Според него, най-важните задачи за новия 4-годишен период са:

1. Да създадем правна сигурност чрез модерна, устойчива и лесно достъпна нормативна уредба;

2. Да привлечем държавата и общините като ключов партньор за модернизиране и изграждане на футболната инфраструктура;

3. Да увеличим масовостта на практикуващите футбол в детските градини и училищата;

4. Да се върне удоволствието от играта в детско-юношеския футбол и да се даде равен шанс на всички за участие в играта.

За него също така е важно създаването на реална Футболна лига, която да управлява Първо и второ ниво у нас, еманципирано от БФС. С тази цел добавя: Незабавно стартиране на процеса по отделяне на Професионалната футболна лига от БФС. "Дискусия с клубовете за изграждане на структура и управление на лигата. Разпределяне на компетенции между федерацията и лигата. Средносрочно и дългосрочно мислене, развитие на системен комерсиален подход и последователното им прилагане в практиката на управленско ниво в лигата и клубовете. Разработване на стратегия и концепция за развитие на лигата в полза на професионалните клубове. Генериране на допълнителни приходи за професионалния футбол – тв права, fast betting, спонсори и др", са само част от точките в стратегията на Градев. Бившият вратар дълго време беше част от екипа на Димитър Бербатов, но се отдели и сега сам се бори за първата позиция в българския футбол.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България ще се включи в екипа на "Евроджъст" за разследване на военни престъпления в Украйна
България ще се включи в екипа на "Евроджъст" за разследване на военни престъпления в Украйна
Палестинското правителство подаде оставка
Палестинското правителство подаде оставка