НОВИНИ

Каракачанов пак заговори за доброволна военна служба

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
13:35, 02.07.2020
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Министърът на отбраната съобщи, че скоро всеки български гражданин ще може доброволно да премине военно обучение в рамките на два модула от по три месеца. Законопроектът ще бъде внесен за обсъждане в Министерския съвет следващата седмица. Красимир Каракачанов посети Националния военен университет във Велико Търново.

Доброволно военно обучение ще могат да преминават хората до 40 години. Работните места на желаещите да преминат двата модула на обучение, ще се пазят, независимо дали са в частния или държавния сектор. Финансирането за доброволната военна служба може да стане от бюджета на министерството.

„Тези хора, които преминат ще им дадем и възможността с предимство да постъпват на работа в структурите по сигурността и държавната администрация. За мен примерно е по-важно един полицай, ако той е минал 6 месеца военна служба и при равни условия, всичко това, което се изисква за дадена служба, ако има повече кандидати, повече точки получава този, който е преминал през тази доброволна военна служба", каза вицепремиерът и министърът на обраната Красимир Каракачанов.

Във Велико Търново военният министър наблюдава заключителния етап от курса по начална военна подготовка за ученици, който се проведе в Националния военен университет.

В продължение на пет дни, 20 ученици от Професионалната гимназия по туризъм се запознаха отблизо с военната служба, преминавайки курс по оцеляване в природата, ориентиране и стрелба.

Габриела Кондева - ученичка: Научихме страшно много неща, разбрахме какво всъщност означава да си военен.

„Ние се опитваме с всякакви форми да предизвикаме интереса на младото поколение. Това е един курс, при който децата получават знания по това, какво е защита на отечеството", каза вицепремиерът и министърът на обраната Красимир Каракачанов

Идеята е подобни курсове да се организират и в други военни училища.

Автор: М. Дончева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
16 задържани при акцията в Гоцеделчевско
16 задържани при акцията в Гоцеделчевско
Иран съобщи за инцидент в ядреното им съоръжение Натанц
Иран съобщи за инцидент в ядреното им съоръжение Натанц