НОВИНИ

Главният прокурор: Не следя творческата дейност на обвиняеми или подсъдими

bnt avatar logo
от БНТ
12:16, 02.07.2020
Чете се за: 01:43 мин.
У нас

Главният прокурор Иван Гешев обяви, че не гледа какво вади на показ пред медиите обвиняемия бизнесмен Пламен Бобоков.

"Не следя творческата дейност на обвиняеми или подсъдими лица. Те могат да излагат различни версии, това че са били дисиденти и са почнали от Магурата. Аз не помня Желю Желев и... да са почнали от Магурата, могат да излезнат и с версия, че са водели протестите срещу мръсния въздух в Русе. Други излагат някакви теории за джуджета, не дай си Боже да стигнат до "Десетте малки негърчета" на Агата Кристи, но вече не е политкоректно заглавие.

Дали ще бъдат повдигнати обвинения решават конкретните наблюдаващи прокурори. По това дело прокуратурата уведоми всички български граждани и е отделено друго за организирана група, занимаваща се с престъпления, свързани с търговия с влияние. По това дело към момента няма повдигнати обвинения. Дали ще има обвинени или няма да има е преценка на конкретни наблюдаващи прокурори", настоя обвинител №1 в държавата.

Гешев допълни, че продължава анализът от информацията на телефона на бизнесмена Бобоков.

"Анализът на експертизата, само на мобилни устройства, е над 260 гигабайта. "Война и мир" е около 5 гигабайта, продължава анализът на информацията. Това, което знам е, че има комуникация с всякакви лица от всякакви позиции в държавата. Самият Бобоков, доколкото ми написа едно лице от Дирекция "Публична комуникация" във ВКП, чието задължение е да осъществят мониторинг на пресата всеки ден, по същество, е признал едно нещо, че съществува задкулисие и той участва в това задкулисие, говорил е за връзки, как се осъществява влияние, че това е нормално и така трябва да функционират нещата в България. Той е признал едва ли не за някаква паралелна държава, в която той участва. Ето това прокуратурата иска да прекрати и ние, и аз ще направим всичко възможно, за да прекратим. Искаме да прекратим хора с пари, със стотици милиони, да си купуват медии, политици, партии, за да продължават да крадат безнаказано", зарече се главният прокурор.

Той обяви, че не е запознат с новите скрийншотове на комуникацията между Пламен Бобоков и президента Радев.

"Възможно е да е имал комуникация с премиера, но какво от това? Както той смята, че е нормално да комуникира с президента. Дали това е престъпление, какво има в комуникациите, ако е комуникирал с Радев и Борисов, е въпрос на преценка на прокурорите", настоя Иван Гешев.

Всичко това той коментира днес в Гоце Делчев, където от сутринта тече спецакция срещу битовата престъпност и наркоразпространението, като се проверяват хора от криминалния контингент.

"Целта на тези съвместни действия на прокуратурата с МВР е една - към края на годината резултатите с битовата престъпност да стоят по много по-добър начин. Имам предвид да има чувствително намаление на битовата и конвенционалната престъпност в цялата страна. Така че това са едни рутинни действия, които продължават всяка седмица. Ще бъдем упорити. Никой не се е преборил изобщо с престъпността, но когато знаеш, че на другия ден ще дойдат главният прокурор, министъра на вътрешните работи и главния секретар, някои от тях ще се замислят. Много важно е да разкриваме лицата, които извършват престъпления, но по-важно е за мен да се намали престъпността, в случая битовата престъпност", заключи главният прокурор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
7-10 км опашка от автомобили, над 10 км - от камиони на "Кулата"
7-10 км опашка от автомобили, над 10 км - от камиони на "Кулата"
Служителка на Спешна помощ в Русе е с коронавирус, поставиха под карантина колегите и
Служителка на Спешна помощ в Русе е с коронавирус, поставиха под карантина колегите и