НОВИНИ

Правосъдното министерство започва проверка как осъденият Петър Ненов е чатил с Бобоков от затвора (ОБОБЩЕНИЕ)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:12, 30.06.2020
Чете се за: 01:48 мин.
У нас

Нова порция съобщения, разменени между бизнесмена Пламен Бобоков и секретаря на президента по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов разпространи прокуратурата.

От тях става ясно, че Бобоков е ходатайлствал за помилването на осъдения в Румъния Петър Ненов, който в момента излежава присъда в затвора.

От правосъдното министерство казаха, че министър Данаил Кирилов е разпоредил проверка за това как лишеният от свобода Петър Ненов е имал достъп до мобилен телефон зад решетките.

Петър Ненов е от Свищов, но дълги години живее в Румъния. Там е бил администратор на фирма, занимаваща се с търговско посредничество.
Според румънската прокуратура от края на 2003 г. до средата на 2004 г. е ощетил румънския държавен бюджет с над 2 милиона евро, чрез укриване на данъци и такси.

В края на септември 2014 г. Върховният съд на Румъния го осъжда окончателно на 6 години затвор и 10 дни по-късно Ненов се прибира в България.

В средата на ноември 2018 г. е задържан у нас по Европейска заповед за арест, издадена от властите в Букурещ, за излежаване на присъда.

Според източници на "По света и у нас" от МВР, при задържането си Ненов е представил фалшива румънска лична карта с чужда самоличност и твърдял, че е румънски гражданин.

Приведен е в затвора в София, където се намира и в момента. Оказва се, че именно от затворническата килия, през последните месеци, Ненов активно разменя съобщения с Пламен Бобоков през мобилно приложение за чат-комуникация и търси ходатайство за помилване.

В телефона на Пламен Бобоков е открита кореспонденция с чат-потребител "Pepi - Ro". От анализа й разследващите предполагат, че става въпрос за Петър Ненов, който е в затвора в София, където излежава шест годишна присъда, издадена от румънски съд за данъчни престъпления в северната ни съседка.

Чрез Бобоков, Ненов търси съдействие да бъде помилван от президента. На 7 април тази година осъденият изпраща на бизнесмена писмо, адресирано до президента на Република България с молба за помилване.

9 дни по-късно изпраща допълнителна информация за пребиваването му в Букурещ, осъждането му, като подчертава и даренията, които е направил на българското посолство в румънската столица, както и за различни структури на МВР. Пламен Бобоков препраща тези съобщения Пламен Узунов, който отговаря: "Ок. Поздрави".

В края на април има нова размяна на съобщения, в които осъденият пита Бобоков дали има резултат. Час и половина по-късно в приложението е регистриран разговор между Бобоков и Узунов. Две минути след този разговор бизнесменът връща на Ненов съобщение:

"Утре ще се виждам по твоя въпрос! Ще има, но няма да е светкавично!".

През месец май Ненов и Бобоков разменят съобщения и документи на румънските съдебни власти още два пъти, които бизнесменът препраща на секретаря на президента по правни въпроси и антикорупция.

От прессекретариата на държавния глава разпространиха позиция, в която казват, че Петър Ненов не е подавал официално документи за помилване и по тази причина няма стартирана такава процедура.

Признават обаче, че през април 2020 г. е получено писмо от Българския демократичен съюз в Румъния, с което организацията се застъпва за почетния си председател Петър Ненов.

От администрацията на президента твърдят, че са отговорили, че това писмо не е основание за започване на процедура по помилване.

От пресекретариата на държавния глава съобщиха за "По света и у нас", че секретарят на президента по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов е излязъл в отпуск.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ръст на безработицата в планинските курорти заради коронавируса
Ръст на безработицата в планинските курорти заради коронавируса
До 8 юли остава блокадата на квартал "Изток" в Кюстендил
До 8 юли остава блокадата на квартал "Изток" в Кюстендил