НОВИНИ

Депутати и еколози отново в спор заради промените в Закона за биологичното разнообразие

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
18:12, 30.06.2020 (обновена)
Чете се за: 01:11 мин.
У нас
Снимка:

Депутати и еколози се скараха заради готвените с години промени в Закона за биологичното разнообразие. Част от екоактивистите дори напуснаха залата на НС, където течеше дискусия по темата.

Те настояват подхода за управление на защитените зони от мрежата "Натура 2000" да се определя от експерти, докато Валери Симеонов предлага собствениците да имат право да участват в решенията, които трябва да спазват в техните парцели в защитени територии.

Заседанието демонстративно напусна Андрей Ковачев от "За да остане природа в България".

"Има желание да се създаде закон, с който могат да се манипулират нещата, крайният резултат ще е застрояване и окрадване на европейските пари", заяви Андрей Ковачев от "За да остане природа в България".

Спорът в залата продължи, а консенсус не беше постигнат.

"Ако продължавате в този формат, ще се видя принудена да прекратя срещата. Много ви моля", заяви председателят на Комисията по околна среда и водите в Народното събрание Ивелина Василева.

Според председателят на еко комисията причината за разногласията е, че в предложенията има политически послания, а не експертен подход.

"Ние сме заложили на научния подход, няма да подкрепим предложенията внесени от Валери Симеонов", заяви председателят на Комисията по околна среда и водите в Народното събрание Ивелина Василева.

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров смята, че е крайно време промените в закона да бъдат приети, защото те се обсъждат от години.

"Вече 4 години трае този процес, в който е обсъждано как е по -добре да се управляват защитените зони, които заемат близо 35 % от територията на България. Това което стана пределно ясно за тези 4 години , че има две крайно поляризирани групи в обществото, които не желаят да се изслушват и да проявят разбиране едни към други", заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

Валери Симеонов отново обвини екоорганизациите, че спират икономическото развитие на България.

"В момента се извършва от зелената хунта, тия същите, които напуснаха, без да знам защо заседанието и които постоянно плашат с протести, те какво правят в момента, национализация. Връщаме се във времената на 9-ти септември", каза председателят на НФСБ Валери Симеонов.

Предствителите на екоорганизациите използваха момента и обявиха нов протест на 7 ми юли.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отрицателни са тестовете на 13-те контактни лица на заразения с COVID-19 военен
Отрицателни са тестовете на 13-те контактни лица на заразения с COVID-19 военен
Нови въпросителни около АЕЦ "Белене"
Нови въпросителни около АЕЦ "Белене"