НОВИНИ

Нови въпросителни около АЕЦ "Белене"

Николай Минков
от Николай Минков
18:11, 30.06.2020 (обновена)
Чете се за: 01:26 мин.
У нас

Нови въпросителни около АЕЦ "Белене". Анализатори твърдят, че проектът е обречен, тъй като според Брюксел той трябва да стартира от нулата, след като веднъж е прекратен през 2012-та.

Според енергийния министър Теменужка Петкова, е нужно единствено бъдещият инвеститор да уведоми Европейската комисия, в срок от 3 месеца, че ще строи ядрената централа.

Според анализатори проблемът на проекта "Белене" е че Европейската комисия го възприема като нов.

"Проектът беше прекратен през 2012 г., което означава, че след това той не се рестартира.Което означава, че абсолютно всичко, свързано с него, започва отначало, както нотификацията към ЕК, така и различните разрешителни, ОВОС и т.н", обясни икономистът Калин Станков.

Енергийният министър не се съгласи. Тя обясни, че проектът е стария и единствено трябва да се уведоми Брюксел, че ще строим ядрена централа.

"Техническият проект не е променян. "Става въпрос за проект, който вече е нотифициран и одобрен от ЕК през декември 2007 г. Безспорно ще има промяна. Този, който е избран за потенциален стратегически инвеститор, той ще има ангажимента да нотифицира комисията. Срокът е не по-късно от 3 месеца", заяви енергийният министър Теменужка Петкова.

От "Булатом" предупредиха бъдещия инвеститор да внимава какво праща на Брюксел.

"Той трябва внимателно да опише проекта, който ще изгражда, че е същия онзи проект, тъй като ОВОС-ът е доклад, защитен както със съседите, така и у нас", заяви председателят на "Булатом" Богомил Манчев.

От "Булатом" се съгласиха, че не всички разрешителни са актуални.

"Да, строителното разрешение е изтекло. Но то не е проблем. Направен е стрес тест на този проект. АЕЦ "Белене", има 40% запас по сеизмичност", заяви председателят на "Булатом" Богомил Манчев.

Според анализатори проектът е обречен, тъй като няма лиценз от Агенцията за ядрено регулиране и предлагат алтернатива.

"Площадката за нови мощности на АЕЦ "Козлодуй" вече е получила разрешение, има ОВОС и т.н., което поставя пък този проект доста по-напред в сравнение с "Белене", чисто от гледна точка на разрешителни", заяви икономистът Калоян Станков.

Енергийният министър отговори, че площадката в Белене има лиценз още от 2004-та., а във ход е процедурата и за самия проект.

"Това, което трябва сега да се направи и върху, което НЕК работи, е да се предоставят тези документи, свързани с проекта, които трябва да бъдат допълнително проверени и съответно да се довърши лицензионната процедура по АЕЦ "Белене" от страна на АЯР", каза енергийният министър Теменужка Петкова.

До момента кандидати за строежа на Белене са държавните енергийни компании на Китай и Южна Корея, и консорциума между "Росатом", "Дженерал електрик" и "Фраматом".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Депутати и еколози отново в спор заради промените в Закона за биологичното разнообразие
Депутати и еколози отново в спор заради промените в Закона за биологичното разнообразие
Заводът в Смолян, превърнал се в огнище на COVID-19, ще работи при строги мерки за сигурност
Заводът в Смолян, превърнал се в огнище на COVID-19, ще работи при строги мерки за сигурност